Инвеститорима добро у Србији

Немачки инвеститори позитивно оцењују пословање у Србији и 87 одсто би се поново одлучило да улаже на српском тржишту, показали су резултати анкете коју је спровело Немачко привредно удружења у Београду.

Немачка предузећа која послују у Србији веома позитивно су оценила Србију као земљу за пословање, а чак њих 87 одсто би поново инвестирало у нашу земљу, изјавио је председник Немачког привредног удружења у Београду Ернст Боде.

Представљајући резултате анкете тог удружења на тему "Пословно окружење у Србији", Боде је на конференцији за новинаре рекао да они указују на тренд стабилизације и побољшања у скоро свим сегментима пословања у Србији.

Он је навео да око 91 одсто немачких анкетираних предузећа која раде у Србији, своју економску ситуацију оцењују као позитивну, њих око 41 одсто убудуће рачуна са побољшањем свог економског положаја, док половина свих предузећа у 2010. години очекује исту ситуацију као и у 2009. години.

Боде је истакао да је Србији неопходно ефикасније смањење бирократије, изградња јавне инфраструктуре, приступ јавним набавкама и субвенцијама, побољшање правне сигурности и борба против корупције, како би нови инвеститори из Немачке дошли, а постојећи интензивирали своје активности.

Амбасадор Немачке у Србији Волфрам Мас нагласио је да постоји потенцијал за проширење привредне сарадње две земље и подсетио је да је Немачка до сада инвестирала око 1,5 милијарду евра у Србију.

Он је рекао да је, упркос економској кризи, Немачка заинтересована да улаже у Србију, јер је то земља која се последњих година позитивно развијала.

Анкета о условима пословања у Србији спроведена је пету годину за редом међу члановима Немачког привредног удружења у Београду.

То удружење окупља 150 фирми, које у Србији запошљавају око 13.000 људи и имају промет од око две милијарде евра годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се