Пореском реформом до већег извоза

Реформа пореског система Србије стимулисаће производњу, запосленост и извоз кроз смањење пореза и доприноса на зараде и повећање пореза на потрошњу. Нове пореске стопе биће уграђене у буџет за следећу годину, рекла министарка Диана Драгутиновић.

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић најавила је да ће реформа фискалног система бити уграђена у републички буџет за 2011. годину.

Драгутиновић је на Скупштини Привредне коморе Србије рекла да ће паралелно са смањењем намета производњи, снижавањем пореза и доприноса на зараде, бити ограничени јавни расходи и више опорезована потрошња.

Говорећи о повећању пореза на потрошњу, Драгутиновић је истакла да би требало повећати опорезивање цигарета и алкохола, тако што би од наредне године акцизе на алкохолна пића биле по садржају алкохола, а не по литру, а постоји простор и за повећање акциза на цигарете, пошто престану обавезе државе према инвеститорима у дуванску индустрију.

"Пореска реформа треба да обезбеди услове за нови привредни раст заснован на јачању конкурентности домаће привреде и повећању извоза, као и за већу правичност и ефикасност у наплати пореза", рекла је Драгутиновић.

"Смањење буџетских прихода због смањењa оптерећења на зараде, како би се подстакла производња, инвестиције, запошљавање и извоз, морало би да се надомести повећањем неких других пореских стопа, а најприхватљивије је да се то уради променом начина наплате пореза на додату вредност (ПДВ)", рекла је Драгутиновић.

Најнижи ПДВ у региону

Министарка финансија је изјавила да је стопа пореза на додату вредност (ПДВ) у Србији једна од најнижих у Европи.

"Ако погледате колике су стопе у другим земљама, видећете да је то упоредиво. У Србији постоје две стопе ПДВ, а у многим земљама постоји само једна стопа", рекла је Драгутиновић.

Она је истакла да је просечна стопа ПДВ-а у Србији 14 одсто и међу најнижима је у окружењу, јер се, поред тога што је виша стопа 18 одсто, по нижој стопи од осам одсто опорезује 40 одсто робе.

Министарка је додала да не жели да лицитира о могућим новим стопама ПДВ-а, али је истакла да постоји и могућност да се потрошња додатно опорезује повећањем акциза, пре свега на цигарете и алакохол.

Драгутиновићева је рекла да је у плану, да са председником Привредне коморе Србије Милошем Бугарином, уради заједничку анкету и да покушају да оцене колики је потенцијал сиве економије.

"Не постоји земља у којој нема сиве економије. Учешће сиве економије у Србији је веће или на нивоу осталих земаља у региону, али није нешто одакле можете да извучете онолико ресурса колико нам је потребно да затворимо дефицит."

Драгутиновић је нагласила да је "сива економија" највидљивија у услужном сектору.

Председник ПКС Милош Бугарин, изјавио је да су највећа оптерећења за српску привреду порези и доприноси на зараде.

Добар део друштва не може редовно да плаћа порезе и доприносе, сходно својој привредној снази и профиту који остварује, оценио је Бугарин.

"Став скупштине Привредне коморе Србије јесте да је у овом тренутку повећање ПДВ неприхватљиво", закључио је Бугарин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се