(Не)промењена позиција гувернера

Председник Савета НБС и кандидат за гувернера Дејан Шошкић изјавио да постоји могућност да и после измене Закона о централној банци гувернер задржи исту позицију као и до сада, односно да његове надлежности не буду умањене на рачун Савета НБС.

Србија ће новог гувернера добити када се усвоје измене и допуне Закона о централној банци, изјавио је кандидат за гувернера Дејан Шошкић. Он је навео да на томе заједнички раде Народна банка и Влада и да се за сада не зна када ће се то догодити.

Према Шошкићевим речима, постоји могућност да и после измене Закона гувернер задржи исту позицију као и до сада, односно да његове надлежности не буду умањене на рачун Савета Народне банке.

То значи да не би било преношења већег броја овлашћења са Монетарног одбора на неко друго тело са већим бројем чланова, рекао је Шошкић након скупа о међународним рачуноводственим стандардима.

На питање новинара када се очекује званичан избор новог гувернера, Шошкић је рекао да треба причекати завршетак рада на изради текста амандмана на Закон о НБС и додао да је сада тешко проценити када ће то бити завршено.

Скуп о међународним рачуноводственим стандардима, који су отворили Шошкић и директор Канцеларије за економски развој Америчке агенције за међународни развој Џим Стајн, одржан је у Народној банци Србије на Славији.

Приоритет стабилност цена

Дејан Шошкић изјавио је да је приоритет монетарне политике стабилност цена, али да ће се истовремено тражити могућности да се помогне раст привредних активности у земљи.

Подсетивши да се монетарна политка већ дуже време релаксира, да је у више наврата била смањивана референтна каматна стопа или обавезне резерве, Шошкић је рекао да треба очекивати да ће се са тим наставити, јер су то основни инструменти са којима се може оперисати у наредном периоду, јер нема других магичних решења.

Монетарни одбор Народне банке Србије одлучио је, после разматрања текућих кретања, да референтну каматну стопу задржи на непромењеном нивоу од 8,5 одсто.

Шошкић је, у паузи семинара, рекао да је омогућавање грађанима да добијају кредите комерцијалних банака по лакшим условима него до сада, оправдана мера, у ситуацији када се налазимо у дефлацији тражње.

Шошкић је рекао да је сада тражња на нашем тржишту мања него у претходном периоду, што је отворило могућност за примену такве врсте инструмената, који дозвољавају нешто већи степен задуживања грађана и нешто лакши начин добијања кредита.

"То је оправдана мера кад не постоји непосредна опасност од инфлације у наредном периоду, али уколико се то промени, а постоје назнаке да оваква дефлациона ситуација неће дуго трајати, онда свакако да се мора ставити под лупу свака од предузетих мера," указао је Шошкић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се