Вулканска прашина празни авио-буџете

Због проблема које је проузроковао облак вулканске прашине авиокомпаније ће још дуго рачунати губитке. Из Јата поручују да су њихови губици на нивоу губитака других националних компанија.

Светске агенције процењују да је вулкански облак узроковао најгору ситуацију у авиосаобраћају од терористичког напада у Америци, 11. септембра 2001. године. Авиокомпаније још дуго ће рачунати губитке.

Вулканска прашина са Исланда дневно празни буџете европских авиокомпанија, за око 250 милиона долара. У "Јат ервејзу" кажу да су њихови губици на нивоу губитака других националних авиокомпанија.

Представник за медије "Јат Ервејза" Маја Боројевић саопштила је да ти гибици "износе отприлике око 900.000 евра, а то се односи на петак, суботу и недељу, када нисмо имали летове".

"У периоду од 12. до 18. априла реализован је 191 лет од 368 које смо планирали, дакле летимо на југ јер је северни, западни и средњи део Европе је потпуно затворен, тамо не можемо да летимо", објашњава Боројевић.

У Јату кажу да ће путницима вратити новац од карата, а онима из унутрашњости понудити и хотелски смештај.

Економисти оцењују да штета настала у ЈАТ-у није једини проблем са којим се национални авиопревозник суочава.

Економиста Милан Ковачевић је рекао да, када неко ради са губитком, онда му је штета релативно мања од оних који раде са добити.

"Он је имао више дана штете од штрајкова, па то неће много додати на укупан проблем. Ово може помоћи да се такво решење пронађе", сматра Ковачевић.

Хрватски авиопревозник своју штету процењује на око два милиона евра, Црногорци на милион, а Бугари на 400.000 евра. Министри за саобраћај земаља ЕУ слажу се да авиосаобраћај у европском ваздушном простору треба постепено да се нормализује, осим у зони најближој вулкану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво