Нова производна линија "Рауха"

У фабрици за производњу сокова "Раух" у Коцељеви пуштена је у рад нова линија за пуњење паковања од два литра и дневно ће се производити 240 хиљада литара безалкохолних пића.

Министар трговине и услуга Слободан Милосављевић свечано је у Коцељеви пустио у рад нову производну линију воћних сокова "Раух Србија". Дневно ће се производити 240 хиљада литара безалкохолних пића.

Аустријски инвеститор "Раух" је некадашњу фабрику "Воћар" купио 2006. године и у протекле три године инвестирао око 20 милиона евра и упослио 130 радника.

Честитајући у име Владе Србије на завршетку још једне инвестиције "Рауха" у Србији, Милосављевић је рекао да је жеља српских привредника и пољопривредника да се производи финализују у што вишој фази обраде, прерађени и упаковани, уместо да се продају свежи и замрзнути.

"То запошљава раднике, подиже наше градове и даје сигурност пољопривредним произвођачима. Уједно, помаже да Србија у глобалној тржишној утакмици има већу конкурентност производа, бољи квалитет, и да буде интересантна и за нове инвеститоре", рекао је министар Милосављевић.

Министар је нагласио да је Аустрија највећи инвеститор у земљи од демократских промена, октобра 2000. године и зато Србија изузетно поштује и уважава чињеницу да су аустријски пословни људи предвидели економски развој Србије мало више од осталих у Европи и да су били спремни и да ризикују улажући у Србију, где данас постижу добре профите.

"Знајући да је Србија један од највећих произвођача воћа у овом делу Европе, надам се да ће Раух и даље инвестирати у ову фабрику и у прераду воћа у Србији, и да ће, боље него до сада, искористити могућности слободне трговине у региону", рекао је Милосављевић.

Нагласио је да се производи најбољег квалитета, које "Раух" прави од српских сировина у Коцељеви, могу продавати у слободној трговини коју Србија има са Руском Федерацијом, Белорусијом и Турском.

На тим тржиштима, додао је министар, треба да буде много више заједничких производа "Рауха" и српских пољопривредника, који треба да постигну још већ економски ефекат, у обостраном интересу.

Охрабрујући сигнал  

Обраћајући се учесницима свечаности, представник Трговинске коморе Аустрије при Амбасади Аустрије у Београду Андреас Хајден Талер је оценио да је ово "охрабрујући сигнал", јер и ова инвестиција даје допринос привредном опоравку у Србији.

У Србији има више од 300 аустријских фирми и до сада је Аустрија инвестирала више од 2,2 милијарде евра у Србији. Тако је отворила и више хиљада радних места.

Србија ће и даље, према речима, Хајден Талера, бити интересантна за аустријске фирме и инвеститоре, све док српска Влада помаже стране инвестиције.

Према његовим речима, страним инвеститорима је потребно охрабрење и добри оквири да би могли даље да наставе да инвестирају и отварају нове производне капацитете.

Директор фабрике "Раух Србија" у Коцељеви Хајнц Даи Михаи је рекао да ће се нова линија користити за пуњење паковања од две литре воћних сокова, и да за сат времена може да запакује 6.000 "дволитарки".

Прошле године у тој фабрици произведено је 35 милиона литара сока и прерађено хиљаду и по тона воћа.

За становнике општине Коцељева у којој је од 17 хиљада хектара обрадиве површине више од три хиљаде хектара под воћњацима, производња у "Рауху" је изузетно важна, јер се највеће количине јагода, малина, купина и вишања откупе од произвођача за потребе фабрике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво