"Копаоник", два месеца после

У куршумлијском комбинату "Копаоник" на посао се вратила трећина од 450 радника. За два месеца биће у потпуности обновљена и котларница.

Два месеца од покретања производње у Шумско-индустријском комбинату "Копаоник" у Куршумлији, на посао се вратила трећина од 450 радника.

Почетком маја, планира се пробна производња у погону шперане, а до краја октобра и у најсложенијој технолошкој целини, фабрици лесонита, када би на посао требало да се врате сви запослени.

У пилани која је пре два месеца прва почела са радом дневно се преради 60 кубика букових трупаца. У две смене ангажовано је 70 радника, који су пре две године били без посла и зарада.

Континуиран производни процес у фабрикама паркета и масива почеће, како истичу у руководству "Копаоника", по окончању процеса сушења на отвореном и у сушарама где се налази око 400 кубика букових полупроизвода.

За два месеца биће у потпуности обновљена и котларница.

Руководилац Обнове и реконструкције Милорад Стојковић каже да ће то бити једна од најсавременијих котларница, што је битно за квалитетан лесонит.

Директор Општих послова Мирослав Стевановић рекао је да до сада није било ниједног радника који је одбио да се врати на посао, али да недостају факултетски образовани кадрови одређених профила којих у Куршумлији нема.

"Недостају машински и електро инжењера и инжењери шумарске струке", прецизирао је Стевановић.

За грађане Куршумлије покретање производње у "Копаонику" и најава инвестиција у опрему и машине прави је потез државе који у наредном периоду очекују још већу бригу за неразвијена подручја у Србији.

Према најавама из Министарства екопномије, за обнављане производње у више погона "Копаоника" до краја године предвиђено је да се издвоји више од осам милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара