За рафинерију заинтересован и Београд

Америчко-холандски конзорцијум Комико-оил неће још дуго чекати Смедерево, јер је за градњу рафинерије заинтересован и Београд.

Због нефункционисања градске власти, градња рафинерије нафте у Смедереву претворила се у политичко питање. Рафинерија ће бити на обали Дунава или Саве, а у којем граду у Србији знаће се почетком лета. Осим у Пожаревцу и Ковину, рафинерија би се могла градити у близини Београда.

Власти престонице кажу да су већ разговарали са америчко-холандским конзорцијумом Комико-оилом, а помиње се и конкретна локација на простору Обреновачке општине.

"Градоначелник је одмах дао налог да се уђе у преговоре са Комиком чим се појавио и промил шанси да ова инвестиција оде из Србије. Ми смо договорили са инвеститором конкретну локацију од неколико десетина хектара на подручју бивше базне хемије у Баричу", рекао је Мирослав Чучковић, члан Градског већа Београда.

Барич је, по оцени београдских власти, подобан јер бивша фабрика има комплетну инфраструктуру и енергетски чвор. Река Сава је у том делу пловна, а могућа је, кажу, и друмска веза изградњом коридора Београд-Јужни Јадран. Ипак, Комико-оил најављује да ће чекати до јуна да власти Смедерева одлуче хоће ли ту инвестицију.

"Уколико и за тај покушај усвајања плана не буде политичке стабилности у граду Смедереву, ми се морамо повући јер инвеститор је изложен великим трошковима које не може да издржава", рекао је заменик директора Комико-оила Радомир Радивојевић.

Инвеститор обећава да ће будућа рафинерија запослити најмање 700 људи, а у њеној изградњи посао ће добити готово 3.000 радника, што је за Београд било пресудно да уђе у преговоре.

"За нас је инвестиција интересантна и значајна јер за три године може да угаси листу чекања за посао у општини Обреновац", рекао је Мирослав Чучковић.

Крајем 2008. године, Комико и Град Смедерево потписали су Меморадум за градњу рафинерије, а градња је већ требало да почне. Инвеститор се обавезао да рафинерију прерађивачког капацитета 100 хиљада барела дневно, и по најсавременијим еколошким стандардима, изгради за 36 месеци.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије