Захтев за доделу јенских кредита

Србија уручила Јапану захтев за доделу јенских кредита за финасирање пројеката у области заштите животне средине и комуналне инфраструктуре у Србији. Кредити вредни по 200 милиона евра.

Потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић уручио је заменику министра спољних послова Јапана Јасутоши Нишимури захтев за доделу јенских кредита, намењених за финасирање пројеката у области заштите животне средине и комуналне инфраструктуре у Србији.

Ђелић је након састанка са делегацијом Јапана рекао да ће ти кредити бити искоришћени за два пројекта. Први се односи на уклањање сумпора из димних гасова у термоелектрани "Никола Тесла", а други је намењен решавању проблема отпадних вода у Београду и другим општинама.

Према Ђелићевим речима, вредност оба пројекта износила би по 200 милиона евра.

"Јенски кредити су најповољнији у свету, са каматом од 0,6 до 1,7 процената, роком отплате од 15 до 25 година и грејс периодом од пет до седам, а можда чак и десет година", истакао је Ђелић.

Потпредседник Владе додао је да су кредити од великог интереса за Србију и изразио наду да ће Јапан дати подршку, како би се следеће године обезбедила "позитивна одлука за један од та два пројекта".

Ђелић је подсетио да је са Нишимуром разговарао о унапређењу билатералних односа, напоменувши да је Јапан друга економска сила у свету, као и сила у домену науке и технологије.

Инвестирање Јапана у Србију 

"Наша земља има две јапанске инвестиције, а од демократских промена та земља уложила је 200 милиона евра донација у Србију", подсетио је Ђелић и додао, да се на том плану може урадити много више како би што више јапанских компанија инвестирало у Србију.

Ђелић је навео да је током разговора са замеником министра спољних послова Јапана било речи и о напретку Србије у домену визне либерализације према ЕУ.

"Имамо као заједнички циљ да се укину визе за наше грађане који буду путовали у Јапан", оценио је Ђелић, и додао да је састанак био припремљен уочи државне посете председника Бориса Тадића Јапану следеће године, првог на државном нивоу од 1967. године.

Нишимура је истакао да су два предложена пројекта у области животне средине веома значајна за Србију и изразио наду да ће ускоро бити и реализовани.

Оценио је да Влада Србије има позитиван став да привуче стране инвестиције и нагласио да Влада Јапана намерава да ускоро пошаље привредну делегацију у Србију.

Према Ђелићевим речима, у плану је и подршка Србији у реализацији пројекта за превенцију рака дојке.

Нишимура је позвао Ђелића да учествује на највећем скупу у домену науке и технологије у октобру у Јапану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара