Веће камате на стамбене кредите

Иако је основна европска камата-еурибор драстично смањена, сви који имају кредите немају чему да се радују. Због високог ризика улагања у земљу, банке најављују повећања камата.

У протеклих седам месеци, основна европска камата-еурибор смањена је са 5,4 на 1,4 одсто, али камате у Србији нису.

Пад еурибора банке су искористиле за повећање марже с прошлогодишња 2 процента на 4,5 до чак 8 одсто.

Да ће плаћати већу камату, ових дана кориснике кредита обавештава и банка "Интеза".

"Дошли смо у парадоксалну ситуацију да су камате на депозит 8 одсто, а за стамбене кредите 4,5 одсто, што је неодрживо", рекао је Дејан Тешић из "Интезе".

У "Хипо" банци, која је прва увела маржу почетком године, кажу да ће крајем јуна смањити камате за раније одобрене кредите, али најављују веће марже за нове позајмице.

"Српско тржиште је оптерећено повећањем марже због раста ризика земље. Постоје индиције да ће доћи и до умањења тог процента који се урачунава као ризик. Није дошло до драстичног појефтињења извора које банке из Србије повлаче из Европе, тако да је смањење основне камате поништено повећањем тог кантри ризика", каже Мирко Шпановић из "Хипо Алпе адриа".

"Нема разлога за повећање премије ризика. За Србију је премија ризика у паду. У релативно кратком року је смањена за 2 одсто", рекао је Бранко Хинић из Народне банке Србије.

За оне који не желе да рамишљају о томе да ли ће им и како бити промењена камата, решење је фиксна камата.

У Србији стамбене кредите са непроменљивом каматом одобрава само једна банка. Она у понуди има и позајмице са променњивом каматом, која је око 2 одсто нижа, али више од 90 одсто њених клијената је узело кредите уз фиксну камату, што значи да ће им рата у еврима бити иста до краја отплате.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара