Да ли су потребне економске дипломате?

Министарство економије расписало јавни конкурс за економске дипломате у 28 земаља. Тврде да су такви представници земљи потребни, иако при амбасадама постоје људи који обављају економске послове. Нико од 80-ак пријављених на интерном конкурсу није прошао тестове.

Иако при амбасадама постоје људи који обављају економске послове, у Министарству економије које је расписало јавни конкурс за економске дипломате у 28 земаља, тврде да су такви представници земљи потребни.

Занимљиво је да нико од 80-ак пријављених, на интерном конкурсу, није прошао тестове.

Од кандидата се тражи добро познавање језика, економских прилика, најмање три године искуства у струци, рад на рачунару...

Иако интерни конкурс није прошао нико од пријављених, у Министарству економије кажу да то не значи да државна управа нема добре кадрове већ да, новим јавним конкурсом, желе да привуку и оне који раде у приватном сектору.

Циљ је изабрати најбоље, који ће више допринети земљи него што ће је коштати.

Нове економске дипломате неће угрозити оне који су за то већ задужени у нашим представништвима, поручују из Министарства спољних послова.

"Савремена дипломатија има растућу потребу за економским повезивањем нарочито у време економске кризе, па њихов задатак неће бити лак", рекао је Борко Стефановић из Министарства спољних послова.

Законима и институцијама до инвеститора 

Да ли су Србији потребне посебне, економске дипломате, питање је које дели познаваоце међународних економских односа.

"Мислим да нам економске дипломате нису потребне да би њима нису потребне да бисмо њима привлачили инвеститоре. Кључ за долазак инвеститора су закони и институције које их спроводе. Ниски порези и мање корупције. У доба интернета када су информација проточне глупо је уводити измишљена занимања", рекао је Данило Шуковић из Центра за економска истраживања

"Свет познаје ту праксу и економске дипломате, они су заслужни да нам се не догађају односно да се не догађају ствари попут пропалих тендера Бор или Хоргош-Пожега, јер они снабдевају Владу правим информацијама о ликвидности фирми које учествују на тендерима и другим важним стварима,  рекао је Владимир Првуловић са универзитета "Мегатренд".

Они који се буду запутили ка земљама ЕУ, САД, Канади али и Кини, Русији, Јапану, биће одговорни и Министарству економије и Министарству спољних послова

Економске дипломате могле би да почну са радом већ у септембру. Није предвиђено да се за њих гради посебан смештај већ да користе инфраструктуру и логистику амбасада Србије у иностранству.

Плаћаће их мини економије а плата ће им бити око 3000 евра.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара