Власник БИП-а нуди део капитала за дугове

Агенција за приватизацију саопштила да је власник БИП-а затражио од државе да преузме део власништва фабрике у замену за отпис дугова.

Власник "Београдске индустрије пива" поднео је захтев Агенцији за приватизацију у коме од државе тражи отпис дугова. За узврат, држава би преузела део капитала БИП-а.

Агенција за приватизацију још нема информацију о износу пореског дуга БИП-а из 2008. године, наводи се у саопштењу које је издато након састанка представника Агенције са малим акционарима БИП-а.

БИП је 2007. године продат конзорцијуму литванске "Алите" и шведског "Јунајтид нордик бевераџиза". У саопштењу се наводи да ће Агенција за приватизацију информацију о дугу БИП-а, када је буде имала, проследити Министарству економије. Тада ће Влада Србије одлучити да ли да прихвати захтев за преузимање капитала БИП-а у замену за дугове.

У Агенцији за приватизацију кажу да се не зна када би могла да буде донета одлука о захтеву БИП-а, јер је потребно проверити све информације и спровести контроле.

Власник БИП-а би држави требало да у продуженом року до 4. јуна достави доказ да су државни органи обуставили принудну наплату дугова путем продаје имовине БИП-а.

Мали акционари БИП-а данас су протестовали и затражили раскидање уговора о приватизацији зато што, како кажу, власници "уништавају имовину БИП-а, на шта Агенција није реаговала". Литваско-шведски конзорцијум има удео од 51,9 одсто у БИП-у.

Према подацима Агенције за привредне регистре, БИП има 720 запослених и у 2008. години имао је добит од 295,3 милиона динара, док је у 2007. години радио с губитком од 849,9 милиона динара и имао је 1.081 запосленог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара