Партнерством до изласка из кризе

Представници Владе, синдиката и послодаваца договорили су конкретне обавезе, мере и активности свих социјалних партнера у Србији, да би се што пре осетили позитивни ефекти превазилажења кризе.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да је кључни изазов за Владу у 2010. години обезбеђење одрживог привредног раста и да је за испуњење тог циља потребно јединство свих социјалних партнера.

Цветковић је на скупу "Социјално партнерство за излазак из кризе" рекао да ће основни приоритети владе у наредном периоду бити повећање запослености и раст привредних активности.

Премијер је рекао да остварени успон индустријске производње и извоза у првом квараталу ове године показују да Србија полако, али сигурним корацима, иде ка опоравку и пројектовном економском расту од два одсто.

Цветковић је истакао да је Влада спремна да се обавеже на спровођење положаја запослених и привреде кроз унапређење структуре наше економије и њену оријентацију ка извозу, ниже учешће јавне потрошње у бруто домаћем производу, смањење фискалног оптерећења зарада и наставак реформе јавног сектора.

Премијер је указао да Влада од послодаваца очекује више конкретних пројеката за отварање радних места, а она ће, како је рекао, обезбедити одговарајући привредни амбијент за то.

"Синдикати су показали висок степен разумевања у претходном периоду и очекујемо да се тај конструктивни приступ настави и у периоду опоравка од кризе", рекао је Цветковић.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио је да би из овог састанка требало да проистекне квалитетнији привредни амбијент, од чега би сви имали одређене користи.

Орбовић је навео да би једино тако привредници могли да остварују већу добит, запослени да редовно примају плате, док би Влади циљ требало да буде да послодавци и запослени буду задовољни, да се буџет пуни и да нема потребе за задуживањем.

Повећање запослености показатељ изласка из кризе

Орбовић је истакао да је за синдикат неприхватљиво даље отпуштање радника, напомињући да је од 2001. године у Србији изгубљено око 500.000 радних места.

"Излазак из кризе је оног момента када број радника почне да расте, када почну да се враћају на радна места. То је знак да криза посустаје", рекао је Орбовић.

Орбовић се осврнуо и на висину зарада у Србији, истичући да су међу најнижима у региону и да је много грађана на минимуму егзистенције, а да многи нису у стању да обезбеде ни тај минимум, иако се ради о запосленим људима.

Председник Савеза самосталних синдиката је поздравио одлуку Владе да повећа минималне зараде и навео да те зараде предузећа треба да исплаћују у кратком року, током кризног периода, али да се у појединим предузећима у Србији констатно исплаћују минимална примања.

Консензус Владе, послодаваца и синдиката

Говорећи на скупу министарка финансија Диана Драгутиновић нагласила је да је за сваку промену пореске политике у Србији потребан консензус владе, послодаваца и синдиката.

Министарство финасија се обавезало да ће радити на унапређењу фискалног амбијента и промени пореског оптерећења на зараде, али тако да то нема последице на смањење фискалног капацитета државе, изјавила је Драгутиновићева.

Министарка је рекла да се министарство обавезало и да ће радити на даљем смањењу јавне потрошње у бруто домаћем производу и напоменула да је јавна потрошња од 2008. до 2009. године смањена за два процентна поена.

Драгутиновићева је навела да је она, као ресорни министар, обећала и додатно смањење јавне потрошње за један до два одсто у наредном периоду и поновила да јавно није излазила са могућим процентима повећања пореза на додату вредност јер ће то бити предмет даљег разматрања.

Почетак социјалне кохезије у Србији

Министарка Драгутиновић је нагласила да би данашњи састанак требало да буде почетак социјалне кохезије у Србији, додајући да очекује да ће та кохезија у будућности резултирати социјалним уговором који је на снази у неким европским земљама.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић изјавио је да је на састанку највише било речи о примени новог Закона о планирању и изградњи, пре свега уредби о конверзији права коришћења земљишта у право својине.

Дулић је истакао да та уредба мора бити спроводена што пре да би се земљиште "заробљено" у праву коришћења ослободило, постало власништво предузећа и ресурс за даљи развој земље, наводећи да је у том процесу потребно превазићи административне баријере.

Социјални проблеми обавеза државе

Председник Скупштине Удружења послодаваца Србије Небојша Атанацковић изјавио је да се од привременог радног тела много очекује, пре свега кроз конкретне резултате, пошто су се досадашње сличне радне групе углавном бавиле теоријом.

Власник компаније "Ист поинт" и члан Клуба "Привредник" Зоран Дракулић изјавио је да су привредници на данашњем састанку од Владе тражили једнаке услове пословања као у земљама у окружењу, нарочито по питању финансирања и улагања.

Привредници су затражили и да на њих не падне цео "социјални терет" јер држава треба да се бави социјалним проблемима, а привредници ће кроз успешно пословање, у одговарајућем амбијенту, стварати нова радна места, рекао је Дракулић.

Зоран Дракулић је додао да су представници привреде поздравили одлуку Владе о индустријализацији и пројектима за покретање производње, и показали интересовање да у договору са владом осмисле конкретне пројекте за улагања у неразвијена подручја.

Дракулић је истакао и да су се привредници заложили за професионализацију кадрова у јавним предузећима која би, према њиховом мишљењу, у том случају могла много успешније да послују.

У раду скупа учествовали су и министар трговине и услуга Слободан Милосављевић, одлазећи гувернер Радован Јелашић, и државни секретар у Министарству економије Небојша Ћирић.

На састанку је, такође учествовао и велики број бизнисмена, међу којима су власник компаније "Делта Холдинг" Мирослав Мишковић , Милан Беко, директор "Хемофарма" Миодраг Бабић, власник "ИТМ групе" Топлица Спасојевић и председник и власник компаније "ПСП Фарман" Бранислав Грујић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво