Нови возови за "Железницу Србије"

Српске железнице уговориле куповину 10 нових возова са руском компанијом "Метровагонмаш". Максимална брзина возова је 100 километара на сат. Испорука у току наредне две године.

Јавно предузеће Железница Србије потписало је уговор са руском компанијом "Метровагонмаш" о куповини 10 нових дизел-моторних возова, чија је вредност 34,4 милиона швајцарских франака.

"Осим набавке возова, уговором је обухваћена куповина алата и опреме за одржавање, потрошног материјала и резервних делова, израда техничке документације и обука особља српских железница", рекао је генерални директор Железнице Милован Марковић.

Марковић је додао да је то први пут након скоро три деценије да српске железнице набављају нове возове за путнички саобраћај, који ће, како је планирано, бити намењени унапређењу унутрашњег, посебно регионалног саобраћаја на неелектрифицираним пругама у Србији.

Средства за набавку нових возова обезбеђена су из кредита међународне железничке банке "Еурофиме", а руска компанија изабрана је као најповољнија на међународном јавном тендеру, чију је реализацију пратила и "Еурофима".

"Први возови требало би да стигну за око годину дана, а свих десет дизел-моторних возова за око две године", најавио је Марковић.

Максимална брзина возова је 100 километара на сат, а имаће унутрашњи видео-надзор, унутрашњи и спољни дисплеј, озвучење, као и савремене вакуум тоалете намењене и особама с посебним потребама.

Ти возови биће опремљени савременим системом климатизације, вентилације и грејања, као и системом за управљање, контролу и дијагностику, а предвиђено је да у саобраћају буду 35 година.

Потребно више директних контаката руских и српских компанија

Руководилац руске фирме Владимир Осејев рекао је да је то први уговор "Метровагонмаша" у Србији и да је за њих јако важан јер су ушли на ново тржиште.

"Сви услови наведени у уговору биће извршени у року", истакао је Осејев и додао да се такви возови већ користе у Мађарској и Бугарској.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је да су до сада односи две земље били углавном везани за енергетику, али да ће инфраструктура постати друга важна област сарадње.

Конузин је рекао да је потребно више директних контаката руских и српских компанија и да постоји огроман потенцијал за сарадњу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво