Почели радови на Коридору 10

У изградњи Коридора 10 биће ангажовано око сто хиљада људи, рекла приликом отварања радове на изградњи обилазнице око Димитровграда председница парламента Славица Ђукић-Дејановић.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић отворила је радове на изградњи обилазнице око Димитровграда на Коридору 10, у близини границе са Бугарском, истичући да ће у изградњи тог путног правца у Србији бити ангажовано око сто хиљада људи.

Реализација инфраструктурних објеката у Србији представља наду за бољу будућност наше земље, нагласила је Ђукић-Дејановић на отварању градилишта, у присуству министра за инфраструтуру Милутина Мркоњића.

Ђукић-Дејановић је навела да ће изградња обилазнице код Димитровграда и ауто пута до границе са Бугарском значајно допринети бољем протоку робе, услуга и људи између Србије и те суседне земље која је чланица Европске уније.

Регионални директор у Светској Банци Џејн Армитиџ, која је такође присуствовала отварању радова, изјавила је да ће завршетак Коридора 10 у Србији значајно допринети развоју српске привреде, на тај начин што ће повећати запосленост и привреднцима донети велику корист.

Армитиџ је рекла да је за завршетак Коридора 10 у Србији потребно, према проценама стручњака, око 1,3 милијарде евра и да ће од тога СБ финансирати тај путни правац са 275,2 милиона евра, што је и највећи кредит који је Србија добила од те међународне финансијске институције.

Она је указала да ће се изградњом Коридора 10 у нашој земљи створити услови за интегрисање српске и регионалне транспортне мреже и да ће тај путни правац допринети и смањењу броја саобраћајних незгода у Србији.

Армитиџ је казала да на српским путевима има доста саобраћајних несрећа због лоше путне мреже и да подаци показују да је стање у области безбедности саобраћаја пет пута лошије него у појединим земљама - чланицама Европске уније.

У недавно објављеном извештају Светске Банке Србија је међу 134 земље рангирана на 83 место баш због лоше инфраструктуре, упозорила је она.

Светска Банка, према речима Армитиџ, финансира изградњу Коридора 10 у Србији од Ниша до Димитровграда и две деонице на делу од Ниша до македонске границе.

Представнициа Светске банке је нагласила да ће изградња Коридора 10 посредно допринети и већем извозу Србије и бољем транзиту.

У мају тендер за деоницу према Пироту

Члан Управног одбора предузећа "Коридор 10" Ненад Иванишевић је најавио да ће почетком маја бити расписани тендери за деонице на Коридору 10 од Димитровграда према Пироту и да би на лето требало да почну радови.

Иванишевић је рекао да је најповољнију понуду за изградњу дела ауто пута на Коридору 10 односно обилазнице око Димитровграда до гранцие са Бугарском, дала аустријска компанија "Алпина", у износу од 31 милиона евра.

Он је рекао да је рок за завршетак наведених радова око 24 месеца.

Иванишевић је најавио да ће у наредних десетак дана бити расписан предквалификациони поступак за избор извођача радова за два тунела, од којих је један дугачак 1.000 а други 600 метара, на деоници од Димтровграда до границе са Бугарском.

Тендер за изградњу обилазнице око Димитровграда и аутопута до границе са Бугарском састоји се, иначе, из два дела - изградње деонице пута, укључујући петљу, од 5,8 километара и седам мостова дужине од 20 до 500 метара.

Путни Коридор 10 иде, иначе, од Аустрије од Грчке у дужни од 3.300 километара, а има четири крака међу којима и крак Ц на траси Ниш - Дмитровград - Софија - Истанбул.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво