"Дау Џоунс" на испиту

Индекс њујоршке берзе "Дау Џоунс" биће на великом испиту кад се исцрпи владин стимулативни пакет помоћи и каматне стопе почну да расту, упозоравају аналитичари. За сада, индекс бележи добре резултате.

Вест о повећању америчког трговинског дефицита незнатно је снизила индекс њујоршке берзе, међутим стручњаци сматрају да је вредност од 11.000 која је забележена дан раније, и даље добар резултат.

"Дау Џоунс" биће на великом испиту кад се исцрпи владин стимулативни пакет помоћи и каматне стопе почну да расту, упозоравају аналитичари. 

За нешто више од годину дана "Дау Џоунс", који одражава стање индустрије у Америци кроз просек берзанског пословања тридесет компанија, порастао је 68 одсто.

У марту 2009. године "Дау Џонс" је био на дванаестогодишњем минимуму, тек нешто изнад 6.500. Инвеститори кажу да им се тада чинило да је крај света. Вол стрит је од тада превазишао песимизам и вратио се у игру.

"Мислим да је много наде уграђено у ово тржиште. Знајући то, не би ме изненадило да порасте продаја акција оних компанија које нису оствариле очекивану зараду. Каматне стопе су и даље ниске, берзански артикли нису толико поскупели и потражња је почела да расте, не само на нивоу потрошача, него и на индустријском и међународном нивоу", рекао је потфолио менаџер Сарат Сети.

Иако статистика каже да је Америка изашла из рецесије, економија још не показује стабилне знаке опоравка.

Администрација председника Барака Обаме сматра да економски опоравак неће бити потпун све док више Американаца не нађе посао и док земља не буде мање позајмљивала од других.

"Кад се све стави заједно, тржиште капитала и тржиште обвезница, мислим да ће промет на берзи и даље расти и то темпом који ће помоћи да се подигне стопа искоришћености ресурса. Другим речима, стопа незапослености вероватно ће падати", рекао је економиста Џон Лонски.

Ветар у леђа "Дау Џоунсу" делом дува из Брисела. Инвеститоре са Вол стрита требало је убедити да ће се Грчка избавити из дужничке кризе и то је стигло у облику пакета помоћи од 30 милијарди евра колико је Европска унија обезбедила за своју чланицу уколико јој затреба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво