Неопходна бржа пореска реформа

Као подстицај за повећање производње, отварање нових радних места, побољшање конкурентности домаће привреде и смањење рада на црно, Србији потребна бржа пореска реформа.

У Народној банци Србије представљена је истраживачка студија о неопходности пореске реформе у Србији: "Пореска политика у Србији - поглед унапред".

Аутори студије тврде да је за успех пореских реформи неопходно поверење грађана, добри закони, али и њихова ефикасна примена.

Саветник премијера Јуриј Бајец рекао је да је главна порука студије да се мање опорезују фактори производње, а више потрошња у нашој земљи.

У Србији се више троши него што се производи, и то се мора променити, каже министарка финансија Диана Драгутиновић. Тврди да није реално да се тражи смањење пореских стопа, а истовремено од државе траже добре услуге у здравству, школству, редовне пензије и граде путеви.

Министарка је рекла да се залаже за спровођење брзе пореске реформе која ће бити подстицај за повећање производње, отварање нових радних места, повећање конкурентности домаће привреде и смањење сиве економије, а уједно ће штитити најугорженије слојеве становништва.

"Запослени који примају испод 16.500 динара, што је нека граница сиромаштва, били би потпуно ослобођени плаћања доприноса, тако да би укупно фискално оптерећење било мање", објаснила је Драгутиновићева.

Најважније је да се у кратком року споведе реформа пореза на зараде, доходак грађана и порез на добит предузећа, рекла је министарка финасија.

Мајк Харви, шеф мисије Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), уз чију подршку је урађена студија, истакао је да та организација подржава напоре Владе Србије за спровођење реформи и боље управљање пореском политиком.

"Договорили смо се да ће се више радити на образовању грађана да боље разумеју повезаност између пореза и услуга. Морате поједноставити порески систем и увести електронско управљање и све мора бити транспатентно", рекао је Харви.

Пореске реформе спроводи већина земаља источне и западне Европе. Циљ је да се смањи трошак радне снаге кроз смањење стопа доприноса, а повећају порези на потрошњу, што се може постићи повећањем ПДВ-а са садасњих 18 на 22 одсто.

То би Србију сврстало у златну средину земаља региона, сматрају стручњаци пореске реформе. Тако би се прикупили додатни приходи од 2,5 одсто бруто домаћег производа, који би се искористили за нова радна места.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се