Међународни сајам грађевинарства

Отворен Међународни сајам грађевинарства, на коме учествује око 1.000 излагача из земље и света. Свака градња убудуће јавна, са пројектом и обавезном употребном дозволом, рекао министар Дулић отварајући сајам.

Међународни сајам грађевинарства, једну од најзначајнијих манифестација у области грађевине у југоисточној Европи,  отворио је министар Оливер Дулић. На Београдском сајму излаже око 1.000 излагача из земље и света.

Дулић је оценио да се грађевинарство у Србији тренутно налази у великој кризи, али и нагласио да држава покушава да поспеши ту грану индустрије, која је, како је навео, можда највише погођена светском економском кризом.

Отварајући сајам, министар Дулић је рекао да ће ове године почети градња аутопутева и нагласио да сви тендери морају да буду јавни са урађеним главним пројектима.

"Ова влада почиње да гради путеве са адекватним грађевинским дозволама, путеве добијене на чистим и легалним тендерима и хоће да пушта у промет путеве који су добили упоребну дозволу", рекао је Дулић.

"Ми се тек сада, када завршавамо прву фазу процеса легализације, суочавамо са чињеницом да у Србији ни један пут ни један мост који је грађен у прошлости није легалан и није добио употребну дозволу", рекао је министар животне средине.

Министар је, после отварања сајма, компанији "Потисје Кањижа" уручио признање за допринос увођењу еколошких стандарда у грађевинарству.

Организатори су најавили да ће на Сајму, који ће трајати до 17. априла, наступити 330 иностраних учесника из 30 земаља.

Излагачи ће се представити у осам хала и на целокупном отвореном излагачком простору, на површини од 60.000 квадратних метара.

Они ће бити груписани тематски према областима делатности, како би се посетиоци лакше сналазили. Тако ће у Хали четири бити подне и зидне облоге, грађевинске конструкције и плафони, а у Хали један опрема за енергетику.

У хали пет биће смештене националне изложбе осам земаља - Италије, Грчке, Турске, Словеније, Хрватске, Белгије, Мађарске и Чешке.

Посетиоци ће на сајму моћи да виде најновија достигнућа из области термоизолације, премазе за заштиту метала, геотермалне пумпе, савремена решења заштите од сунца на зградама, машине за обраду камена, стакла и израду кровних конструкција, управљање аутоматским системима, подне облоге, бетонске арматуре.

Награде за нова технолошка достигнућа

Најуспешнијим излагачима биће додељене традиционалне награде за нова технолошка достигнућа "Нова визура" и посебна признања.

У оквиру сајма биће одржани и бројни стручни скупови, међу којима су најзначанији Енергетска ефикасност у градњи и Дан грађевинских инжењера и техничара. У Галерији Хале четири биће приређена еколошка изложба "Обојимо зелено".

Радно време сајма је од 10 до 19 сати, цена улазнице 500 динара, за групне посете 350, док улазница која важи за све дане сајма износи 900 динара.

Пошто су све површине резервисане за излагачки простор, посетиоцима је обезбеђен бесплатан паркинг на Ади Циганлији и бесплатан превоз до сајма и назад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво