Повећана цена рада

Цена радног сата биће повећана три динара и износиће 90 динара, одлучила Влада Србије. После тог повећања минимална зарада ће износити 15.660 динара.

Влада Србије одлучила је, на телефонској седници, да се цена радног сата повећа три динара, тако да ће сада износити 90 динара, рекао је министар рада и социјалне политике Расим Љајић.

Љајић је раније рекао да то, практично, значи да ће минимална зарада бити увећана 500 динара и износиће 15.660 динара.

Влада Србије је о повећању цене радног сата одлучивала после два неуспешна покушаја да се о томе усагласи у оквиру Социјално-економског савета.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је Танјугу да је Влада направила компромис након што послодавци нису прихватили предлог тог синдиката да се цена рада, која је до сада износила 87, повећа на 92 динара.

"Када имате компромис, онда постоје две стране које су задовољне или две стране које су незадовољне. У овом случају и синдикати и послодавци су незадовољни донетим решењем", казао је Орбовић.

Он је навео да ће се тај синдикат и надаље залагати за пристојније минималне зараде и да ће, како је рекао, ако таква политика не буде промењена, предузети и неке друге синдикалне активности.

"Или ми убудуће у томе нећемо учествовати, или ће минимална цена рада износити колико и минимална цена потрошачке корпе", рекао је Орбовић.

Усвојеном ценом рада није задовољан ни председник Уније послодаваца Србије Стеван Аврамовић, јер сматра да ће она бити отежавајући фактор за послодавце и да ће неликвидност фирми бити повећана.

Аврамовић је подсетио да послодавци нису имали ништа против повећања, с тим да Влада смањи опорезиви део, али, додао је, то није учињено, па су послодавци постали "монета за поткусуривање између Владе и синдиката".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се