Напредак у борби против монопола

Влада ради на укидању монопола у области нафте и енергетике, железници и на тржишту електричне енергије, изјавио премијер Мирко Цветковић. Србија има исти законски ниво заштите конкуренције као земље ЕУ, рекао Дежер и додао да је у антимонополској борби постигнут велики напредак.

Отварајући конференцију поводом Дана конкуренције, премијер Мирко Цветковић је рекао да ће монопол у сектору нафте и гаса бити укинут 1. јануара 2011. године.

Премијер је истакао да Влада Србије ради и на укидању монопола у железничком саобраћају, истичући да ће и тржиште електричне енергије бити отворено за нове произвођаче.

"Влада Србије ће наставити да ради на увођењу конкуренције на српском тржишту. За Владу не постоји дилема монопол или конкуренција. Ми подржавамо конкуренцију", рекао је премијер на скупу који организује Комисија за заштиту конкуренције.

Цветковић је подсетио да је Влада донела законске и подзаконске акте који регулишу област конкуренције, међу којима су, поред Закона о заштити конкуренције и Закон о јавним набавкама и Закон о државној помоћи.

"Поред тога, Влада ради на даљем усавршавању регулаторног оквира и јачању институција. Са становишта друштва интерес је да се обезбеди конкуренција, док појединци теже монополској позицији", рекао је премијер.

Премијер је подсетио да почетком ове године већ укинут монопол у фиксној телефонији.

Србија постигла напредак у антимонополској борби

Шеф делагације Европске комисије у Србији Венсан Дежер оценио је да је у протекле четири године Србија постигла велики напредак у антимонополској борби и да сада има исти ниво законске заштите конкуренције као и Европска унија.

Учествјујући на Међународној конференцији о конкуренцији у Београду, Дежер је поздравио доношење одговрајућег закона и подзаконских аката у Србији, али и нагласио потребу да се целокупно законодавство, које се односи на ту област, комплетира, јер ће се у противном закони тешко спроводити.

"Све мора да буде јасно и јавно, како би порески обвезници тачно знали шта финансирају", рекао је Дежер и позвао државне органе да пажљиво изаберу појединце који ће обављати осетљиви задатак заштите слободе тржишта.

Потребно је имати довољно и људских ресурса и новчаних средстава, а из искуства земаља које имају висок степен заштите конкуренције, види се да она доприноси већем економском расту и политичкој стабилности, нагласио је Дежер.

Министар трговине Слободан Милосављевић подсетио је да су казне за нарушавање слободе тржишта драконске и да се крећу до 10 одсто вредности годишњег промета, што за највеће компаније у Србији може да буде и неколико милиона евра.

"Компаније које су усуде да ризикују могу да доводу у питање своје укупно пословање", упозорио је Милосављевић.

Председница Комисије за заштиту конкуренције Дијана Марковић Бајаловић истакла је да треба схватити значај примене законских прописа у области заштите конкуренције и у тешким условима привређивања и упознавања привредника са правилима којих се морају придржавати у пословању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије