Шошкић кандидат за гувернера

Председник Владе Мирко Цветковић предложио је председника Савета НБС Дејана Шошкића за новог гувернера централне банке. Шошкић је стручан, није члан ниједне политичке партије и зато је кандидат, поручио премијер Цветковић.

Премијер Мирко Цветковић предложио је председника Савета Народне банке Србије и професора београдског Економског факултета Дејана Шошкића за новог гувернера НБС.

"За Дејана Шошкића одлучили смо се зато што је задовољио основне критеријуме - стручност и неприпадање било којој политичкој странци", рекао је Цветковић.

"На основу та два критеријума и после разматрања већег броја кандидата, одлучили смо се за Шошкића и надамо се да ће он бити изабран", рекао је премијер.

Цветковић се нада да ће Шошкић НБС водити "успешно и независно од других утицаја".

Гостујући у Другом дневнику РТС-а, Дејан Шошкић је рекао да курс не зависи од појединца који се налази на челу НБС, већ пре свега од девизног режима који је код нас прихваћен и регулисан одговарајућим актима, а са друге стране од понуде и тражње за девизама.

"То опет зависи од перформанси домаће привреде. Дакле верујем да су тржишне снаге те које опредељују кретање девизног курса, а свакако не појединац", објаснио је кандидат за новог гувернера.

Према његовим речима курс ће остати пливајући, вредност динара зависиће од понуде и тражње на девизном тржишту, а то проистиче из девизног режима који је код нас званично прихваћен. "Верујем да је тај режим у овом тренутку одговарајући за националну економију коју имамо", рекао је Шошкић.

Кандидат за гувернера не очекује да ће доћи до било кавих битних промена у вођењу монетарне политике.

"Сигуран сам да основни циљ монетарне политике мора да остане исти - то је стабилност цена. Око тога се не могу правити компромиси", јасан је Шошкић.

Простор за евентуалне корекције Шошкић види у испитивању могућности којима монетарна политика може да помогне привредном развоју и отварању нових радних места.

Независност у раду НБС

Шошкић верује да ће, уколико буде изабран за новог гувернера, успети да одбрани независност у раду НБС.

"Има више разлога за то. Пре свега, постојећи закон је такав да обезбеђује аутономију у одлучивању на страни НБС. Сигуран сам да ће се, ако се буде ишло на нова законска решења та аутономија још повећати", навео је Шошкић и додао да се не би ни прихватао функције да не верује да ће се одбранити од спољних утицаја.

У складу са законом Савет Народне банке Србије ће, пред Одбором Скупштине Србије за финансије, покренути поступак за избор новог гувернера. Савет нема надлежности за избор гувернера, већ само треба да обавести Скупштину о престанку функције гувернера.

Народна скупштина доноси одлуке већином гласова народних посланика на седници на којој је присутна већина народних посланика.

Ускоро измена Закона о Народној банци Србије

Премијер Цветковић је крајем марта наговестио да ће процедура избора новог гувернера НБС трајати два до три месеца, јер се разматра могућност да се, уз избор новог гувернера, промени закон о тој институцији, како би Савет НБС добио значајнију улогу, а убудуће би гувернера предлагао председник Републике.

"Мислим да би било рационално да нови Закон о Народној банци Србије усвојимо упоредо са избором новог гувернера. Тиме бисмо нашу регулативу у овој области ускладили са европском праксом. Ако бисмо изабрали гувернера, а након тога донели закон, онда бисмо гувернера морали поновно да бирамо по новом закону", објаснио је премијер.

Према речима премијера, о том закону још није постигнута сагласност и о томе треба још да се разговара. Цветковић је, међутим, изразио очекивања да ће одлука о том питању брзо бити донета.

Премијер је најавио да се новим Законом о НБС не би доводила у питање независност централне банке, што је кључно. По садашњем закону, Савет НБС је саветодавно тело, док гувернер доноси одлуке, а новим законом о НБС процес одлучивања би се пребацио на Савет, чији је гувернер председник.

Савет НБС прихватио је, 6. априла, оставку гувернера Радована Јелашића, коју формално треба да потврди и Скупштина Србије.

Неопозиву оставку на место гувернера Јелашић је поднео 23. марта, образлажући је личним разлозима, а ту функцију ће обављати док не буде изабран његов наследник.

Бајец: Добар стручњак

Економски саветник српског премијера Јуриј Бајец изјавио је да је званични кандидат за новог гувернера Народне банке Србије Дејан Шошкић добар стручњак, не само за монетарна питања, већ и за макроекономску проблематику.

"Важно је да, уз сву независност централне банке, постоји њена жеља за пуном сарадњом са укупном економском политиком Владе Србије, нарочито сада кад треба да изађемо из кризе", рекао је Бајец новинарима у НБС.

"Мислим да ће Дејан Шошкић, ако буде изабран, томе јако добро да одговори", истакао је Бајец.

Члан Економског савета премијера и члан Савета Народне банке Србије Милојко Арсић оценио је да званични кандидат за новог гувернера Дејан Шошкић има способности потребне за обављање те функције.

"Мислим да Шошкић има организацијских и менаџерских способности и доста добру комуникацију са јавношћу, што је важно за обављање тог посла", оценио је Арсић у изјави новинарима у НБС.

Централна банка треба да има кредибилитет, истакао је Арсић, оцењујући да ће Шошкић, ако буде изабран за гувернера, "то доста успешно да остварује".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије