За "Јужни ток" 700 милиона евра

Цена 450 километара "Јужног тока" кроз Србију 700 милиона евра. Русија обећала да ће гасовод бити завршен пре ривалског пројекта ЕУ названог "Набуко", чију изградњу успоравају нерешена питања.

Вредност изградње гасовода "Јужни ток" кроз Србију износиће најмање 700 милиона евра, изјавио је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Траса гасовода кроз Србију биће око 450 километара и капацитет ће бити најмање 20 милијарди кубних метара годишње. Гасовод ће бити изграђен по новој технологији. У њему притисак бити 100 бара.

Радови ће се финансирати из кредита који ће подићи заједничко предузеће "Србијагаса" и "Гаспрома", рекао је Бајатовић на конференцији за новинаре и додао да ће се кредит отплаћивати из добити заједничког предузећа.

Гасовод "Јужни ток" ће у Србију ући код Зајечара, а главно чвориште требало би да буде код београдског насеља Батајница, рекао је Бајатовић.

"Гасовод имати два крака од којих ће један ићи од Параћина ка југу и омогућити између осталог снабдевање Македоније и Сарајева. Други крак ићи ка северу и омогућити снабдевање Републике Српске", додао је Бајатовић.

Генерални директор Србијагаса је рекао и да је рок за оснивање заједничког предузећа са "Гаспромом" за изградњу гасовода кроз Србију 30. мај.

Предузеће ће се звати "Српски пројекат". До доношења "инвестиционе одлуке" односно одлуке о улагању, планиране најакасније за 30. јун 2010. године, предузеће ће имати управни одбор и стручни инжењерски тим.

Са представницима "Гаспрома" се, прошле седмице у Сочију, разговарало и о могућности изградње још једног складишта гаса у Србији које би било већег капацитета од оног у Банатском Двору.

Бајатовић је најавио и да ће о формирању заједничког предузећа за складиште гаса "Банатски двор" разговарати са представницима Гаспрома на Економском форуму у Сан Петерсбургу од 4. до 6. јуна.

"Јужни ток" пре "Набука"

Руски министар за енергетику Сергеј Шматко изјавио је да ће пројекат гасовода "Јужни ток" бити завршен пре него алтернативни пројекат Европске уније "Набуко".

"Кључни документи за изградњу "Јужног тока" су потписани и у најскорије време ће се приступити реализацији тог пројекта", казао је Шматко додавши да око "Набука" има још доста нејасноћа, укључујући, између осталог, проблем недовољне количине природног гаса за транспорт тим гасоводом, као и питање цене те сировине за крајње потрошаче.

Стални представник Русије у Европској унији Владимир Чижов је указао на намеру Москве да најновије предлоге у области енергије размотри на предстојећем самиту Русија - ЕУ у Хабаровску, израживши истовремено очекивање да ће Унија придати "Јужном току" врхунски значај, као што је то већ учинила са гасоводом "Северни ток".

Иако има значајну политичку подршку "Набуко", мала је вероватноћа да ће доћи до реализације пројекта док се два акционара аустријски ОМВ и мађарски МОЛ не уједине са две компаније из Уједињених Арапских Емирата за допремање гаса из Курдистана, оцењује Ројтерс.

Ипак "Набуко" би могао бити главни снабдевач ЕУ до 2014. године, сматра менаџмент поменутог пројекта, што би било годину дана раније од завршетка "Јужног тока".

Међународни гасовод "Набуко", дужине од 3,3 хиљаде километара, требало би да се изгради на простору од средње Азије и био би, према првобитној замисли, првенствено намењен тржишту Немачке и Аустрије, са годишњим капацитетом од 26 до 32 милијарде кубика гаса.

Почетна цена изградње "Набука", који би у потпуности требало да заобиђе територију Русије, је 7,9 милијарди евра (око 10,5 милијарди долара). Неке западне земље, а пре свега САД, инсистирају на изградњи тог гасовода, "у циљу диверзификације енергетских извора" и смањења зависности ЕУ од руског гаса.

"Јужни ток" у интересу држава кроз које пролази

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је да је пројекат гасовода "Јужни ток" у интересу Русије, али и свих држава кроз које ће гасовод пролазити и додао да ће средином следеће године бити завршена студија о изводљивости за изградњу гасовода.

Конузин је истакао да се тренутно ради на деминирању трасе којом ће ићи гасовод и да је предвиђено да цео пројекат буде готов 2015. године.

"Задовољан сам због потписивања споразума и од самог почетка пројекта Јужни ток ми смо били потпуно посвећени томе и апсолутно сам сигуран да ће све обавезе које је Русија преузела, бити испуњене", рекао је амбасадор Конузин у паузи међународног скупа "Србија и ЕУ" који се одржава у Београду.

Конузин је нагласио да Русија има довољно средстава да реализује гасовод "Јужни ток" и додао да је цео пројекат у интересу Русије и држава које учествују у пројекту.

"Гаспром" је пре три дана потписао споразуме са националним гасним компанијама Грчке, Бугарске и Италије, земаља које се налазе на планираној траси гасовода, а сличан споразум раније је потписан и са Мађарском.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и председник Управног одбора компаније "Гаспром" Алексеј Милер потписали су тада основни споразум о формирању српско-руског предузећа за реализацију пројекта изградње гасовода "Јужни ток".

Гасовод кроз Србију требало би да буде изграђен најкасније до 31. децембра 2015. године, завршетак студије изводљивости за изградњу гасовода планиран је најкасније до 30. септембра 2009. године, а за цео пројекат гасовода "Јужни ток" до 30. јуна 2010. године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара