Хонорарци поздрављају реакцију премијера

Хонорарци Србије поздрављају брзу реакцију премијера Мирка Цветковића на протесте јавности због нових пореза на хонораре, као и најаве из Министарства финансија о могућности да се врати досадашња пореска стопа.

Хонорарци Србије захтевају моментално укидање члана 6. новог Закона о изменама и допунама Закона о порезу да доходак грађана, наводи се у саопштењу Кризног штаба Хонорараца Србије.

Они поздрављају брзу реакцију премијера Мирка Цветковића на протесте јавности због нових пореза на хонораре, као и најаве из Министарства финансија о могућности да се врати досадашња пореска стопа.

Свака будућа измена пореских стопа на хонораре никако не би смела да се разматра без јавне расправе и консултација са онима којих се то непосредно тиче, наводи Кризни штаб.

"Хитност због усклађивања са стандардима ММФ-а никад више не сме да се наводи као разлог за доношење овако непромишљених и штетних решења, " кажу хонорарци и истичу да остају отворени као партнер држави у осмишљавању политике постепеног смањења пореза на ауторске хонораре од следеће године, које би пратило темпо најављеног привредног опоравка Србије.

Премијер Србије Мирко Цветковић наложио је министарки финансија Диани Драгутиновић да њено министарство предложи нови начин обрачуна пореза на ауторске хонораре, речено је Бети у кабинету премијера.

Министарство финансија треба да разговара са представницима удружења која су затражила измену Закона о порезу на доходак у делу који се односи на наплату пореза на ауторске хонораре.

Нове, повећане пореске стопе пореза и доприноса на ауторске хонораре обрачунавају се од 8. маја, а измене тог прописа затражила су новинарска удружења, као и невладине организације.

Порези и доприноса на уторске хонораре повећани су са 33,6 на 50,6 одсто за запослене и са 48,3 на 76,8 одсто за незапослене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије