Повећање неликвидности српске привреде

У различитим привредним гранама Србија бележи пад од пет до 75 одсто. Неопходан ребаланс буџета уколико се тенденција пада настави, оценио председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин рекао је да је српска привреда веома погођена светском економском кризом и да у прва три месеца, у различитим гранама, бележи пад од пет до 75 одсто.

Бугарин је истакао да ће пад привредне активности бити већи, па ће бити потребан још један ребаланс буџета.

"Суноврат је лако изразити бројкама. Прошле године имали смо раст од шест до осам одсто. За ову годину се нереално предвиђао раст од 3,5 одсто, да бисмо ребалансом буџета дошли на нулу и пад од два одсто", истакао је председник Привредне коморе и додао да падају и увоз и извоз.

Председник Привредне коморе Србије објаснио је да се у тим условима свакодневно повећава незапосленост, и да се са падом привредне активности од пет одсто, за исто толико процената повећа и незапосленост.

"Прошле године је у Србији степен незапослености био свега 14 одсто, а сада је око 20 процената. То значи и да је и привреда пала за око шест одсто", упозорио је председник ПКС-а.

Према његовим речима, страховито је повећање неликвидности српске привреде.

Привредни субјекти у блокади 

"Према последњим званичним анализама од 24. фебруара, имали смо 57. 095 блокираних привредних субјеката, са структуром од 214 милијарди динара. Брине и податак да је у блокади око 7. 500 такозваних неразврстаних компанија са више од 37 милијарди динара. Тренд се повећава, па смо крајем априла у блокади имали 59.821 привредни субјекат", истакао је Бугарин за "Вечерње новости".

Бугарин је оценио да су мере Владе Србије против кризе изузетно важне, али да ће помоћи на кратак рок, па ће држава морати да донесе и нове стратешке и средњорочне мере, које би припремиле привреду, не само за опстанак, већ и за дан после кризе.

"Нисам песимиста, који све фарба у црно, и желео бих да делим мишљење са министром економије и регионалног развоја Србије Млађаном Динкићем. Нажалост, више верујем показатељима стања у српској привреди и економским показатељима на западу", рекао је Бугарин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије