Пољопривреда узданица Србије

Најважније је да сељаци на време добију новац од државе намењен подстицању пољопривредне производње, поручио министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Саша Драгин.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Србије Саша Драгин изјавио је да је најважније да сељаци на време добију новац од државе намењен подстицању пољопривредне производње.

На синоћ завршеном 76. Међународном пољопривредом сајму у Новом Саду Драгин је рекао да је прошле седмице разговарао са премијером Мирком Цветковићем који је обећао да ће Влада Србије учинити све што је неопходно да се најдаље до краја октобра исплате сва потраживања сељака, пре свега сума од 12.000 динара по хектару, затим премије за млеко, субвенције за воћаре, као и све друге обавезе које је преузело министарство пољопривреде.

"На тај начин би пољопривредницима обезбедили новац онда када им је то најпотребније, да би испоштовали агротехничке рокове, јер сељаку не треба новац у децембру, већ током лета да обнови производњу", рекао је Драгин, преноси Танјуг.

"Србија дефинитивно може да се поузда у аграр и пољопривредну производњу", нагласио је министар, поткрепљујући то подацима за прошлу годину коју је српска пољопривреда окончала са суфицитом од 600 милиона долара, при укупној размени са иностранством од 1,6 милијарди долара.

Успешна спољнотрговинска размена

Тако успешним билансом у спољнотрговинској размени не може се похвалити ни једна друга привредна грана у нашој земљи, рекао је Драгин, и додао да пољопривреда у укупном бруто домаћем производу (БДП) Србије учествује са 12 одсто, а чак 23 процента заједно са прехрамбеном индустријом.

"То свако мора да запамти, јер ни једна друга привредна грана не учествује толико у БДП-у наше земље и извозним приходима као пољопривреда", прецизирао је Драгин.

"Неопходно је да држава посебну пажњу обрати на аграр и када се размишља о томе колики удео у буџету има министарство пољопривреде", рекао је министар, уз напомену да је садашњи удео од 2,2 одсто вредности укупног буџета, безмало дупло нижи него лани.

Истичући да је јако тешко радити са тако малим буџетом, какав има аграр, министар Драгин је изразио незадовољство и са начином на који су се до сада распоређивала средства пољопривреди.

Није у реду, објаснио је Драгин, да онај ко "ни један једини дан није био на њиви, или у штали, добије помоћ од министарства, док људи који дан и ноћ раде само тај посао, који им је и једино занимање, нису добијали ни динара."

"Када би министарство пољопривреде располагало са више новца, ја бих далеко више подигао субвенције у аграру, а трудићу се да тако и буде у будућности", рекао је Драгин, уз напомену да је текућа привредна криза погодила све сегменте домаће економије, али да се новац мора пронаћи пре свега за оне гране које имају велики извоз и доносе највећи девизни прилив.

Драгин је рекао да је на овогодишњем Сајму пољопривреде, који је трајао од 9. до 16. маја, министарство пољопривреде имало и свој изузетно посећен изложбени штанд.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије