ММФ одобрио нови аранжман

Према новом стенд-бај аранжаману ММФ-а Србији је опдобрено 2.9 милијарде евра, од чега Србија одмах може да повуче 799 милиона. Нови аранжман помоћ Београду у превазилажењу кризе.

Међународни монтерни фонд одобрио је синоћ нови стенд-бај аранжаман са Србијом који ће Београду помоћи у излажењу на крај са последицама глобалне екномомске кризе.

Према саопштењу извршног одбора директора ММФ-а Србији су одбрена средстава у износу 2.9 милијарди евра или око 4 милијарде долара.

Од тих средстава Србија одмах може да повуче око 799 милиона евра а цео стенд-бај аранжаман предвиђен је до средине априла 2011. године.

Према речима заменика дирекора извршног одбора Фонда и вршиоца дужности председавајућег, Мурило Португала из Бразила, власти у Београду појачале су стратегију везану за суочавање са трернутним изазовима глоблалне економске кризе, што, како је истакао, заслужује даљу подршку међунардоне заједнице.

Како је додао, ММФ на основу овог стенд-бај арнжамана покушава да у значјној мери ублажи економске тешкоће са којима се земља суочава.

Са стиктном применом програма владе, овај арнажман пружа сигруност да ће Србија превазићи тренутне потошкоће, истакао је Портгал, додајући да ће се средставнима очувати фискална стабилност, солветност банака и стабилан курс динара.

Међитим он је упозорио да влада мора да одржи планирано смањење потрошње, стриктно води рачуна о степену инфлације, настави дуго одлагане структурне реформе и буде сремна на пад економије у 2009.  години са ограниченим перспективама раста у 2010. години.

Узимајући све то у обзир многе од краторочних мера требало би да буду замењење трајним фискалним реформама да би се унапредила ефикасност јавног сектора.

"Имплементација договореног фискалног прилогођавања биће кључна, Охрабрујемо власти да на стриктан начин управљају потрошњом И фанисијског планирања на шта су се обавезеле како би се избегле повећање потрошње истровремено штитећи социјалне трошкове," истакао је заменик дирекора извршног одбора Фонда Мурило Португал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије