Нове таксе на високу кубикажу

Регистрација аутомобила са кубикажом преко две хиљаде кубика убудуће ће коштати двоструко више. Продавци кажу да је интересовање за нове и половне аутомобиле преко 2.000 кубика преполовљено.

Власници половних аутомобила са кубикажом преко две хиљаде кубика, који подлежу новим, вишим таксама, мораће добро да се прерачунају, јер ће доћи у ситуацију да возило на тржишту вреди колико и такса.

Више таксе за регистрацију аутомобила битно ће утицати на тржиште. Продавци кажу да је интересовање за нове и половне аутомобиле преко 2.000 кубика преполовљено.

"Морали смо да спустимо цене возила од хиљаду до 5.000 евра, али и поред тога наши клијенти се тешко одлучују на куповину возила са већом кубикажом", рекао је Гордон Караулић из "Интегра моторса".

Уводећи таксу, идеја је била да се луксузни аутомобили двоструко више опорезују. Тако ће власник новог возила преко 3.000 кубика, уместо 90.000 хиљада, регистрацију платити 180 хиљада динара.

Што су возила старија, њихова вредност је мања, а регистација је скупа, па трговци приликом продаје знатно спуштају цене.

Пракса је довела до парадокса, па ће власници нових луксузних аутомобила имати мање дажбине од власника аутомобила старих преко 15 година.

На пример, регистрација новог џипа од 2.000 кубика кошта око 27.000 динара, док за "кадилакa" из 1991. године, који вреди између 500 и 1.000 евра, кошта 1.500 евра.

Нове таксе погађају и олдтајмере. Регистрација "мерцедеса" дизел из 1951. године, који има 2.200 кубика, три пута је скупља него регистрација новог БМВ-а.

"Држава би требало да заштити олдтајмере, јер су они техничко културно добро које треба сачувати", рекао је Сава Димитријевић, члан "Ветран клуба" са Вождовца.

Једини који ће профитирати јесу они који су кола узели на лизинг и фирме које поседују возила до 2.000 кубика. Њихова регистрација, у просеку је јефтинија око десет хиљада динара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара