ММФ о аранжману са Србијом

Одбор директора ММФ-а одобрио Србији "стенд бај" аранжман вредан три милијарде евра. Првих 788 милиона идуће седмице. Кредитом ММФ-а Србија обезбеђује макроекономску стабилност.

Челници Међународног монетарног фонда у Вашингтону одобрили су Србији "стенд бај" аранжман од око три милијарде евра, за јачање девизних резерви и курса националне валуте, чиме ће Србија обезбедити макроекономску стабилност у наредне две године.

Према тој одлуци, Србија може одмах да повуче 788 милиона евра.

Према оцени потпредседника Владе Млађана Динкића, аранжман с ММФ-ом Србији је више потребан због враћања поверења кредитора у нашу привреду, а не због самог износа новца, да бисмо задржали ниво инвестиција у овој и наредној години на нивоу из 2008. године.

Сама најава аранжмана с ММФ-ом позитивно је утицала на девизно тржиште у Србији, јер су заустављена превелика колебања курса, а да притом није повучен ниједан једини долар из претходног аранжмана са Фондом, указао је Динкић.

Мисија ММФ-а и Влада Србије, 26. марта ове године постигли су споразум о кредитном "стенд бај" аранжману који ће трајати до априла 2011. године и тај споразум с Фондом замениће важећи кредитни аранжман из предострожности, одобрен у 17. јануара ове године, и предвиђао је повлачење око 402,5 милиона евра.

Влада Србије, у складу са постигнутим аранжманом, морала је у међувремену да коригује већ пројектовану економску политику и извршила је ребаланс буџета за 2009. годину, према коме су повећана пореска захватања, док су државни издаци смањени.

ММФ је 22. априла доставио Влади Србије предлог двогодишњег "стенд бај" аранжмана у износу од три милијарде евра, којим су у потпуности обухваћене предложене мере Владе у оквиру Плана за економску стабилност Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара