Уговор о изградњи ветрењаче за струју

Челници града Панчева и представницима фирме "Велбури винд енерџи" потписали протокол о изградњи ветрењача за производњу електричне енергије, вредан 200 милиона евра.

Протокол о изградњи ветрењача за производњу електричне енергије, потписали су челници Панчева и представници фирме "Велбури винд енерџи". Уговор је вредан 200 милиона евра.

Директор фирме "Велбури винд енерџи" Миодраг Обрадовић је, након потписивања протокола, изјавио да је Панчево међу првим градовима препознало значај обновљивих видова енергије и да тај пројекат, поред еколошког и енергетског, има и економски значај јер би за производњу ветрењача требало да се ангажују панчевачке компаније.

"Знате и сами шта се дешава са индустријом и привредом Панчева и зато сматрамо да постоје људски ресурси који ће помоћи да се поједини елементи ветроагрегата производе овде", рекао је Обрадовић.

Шездесет ветрењача висине 100 метара и ширине лопатице 46 метара, биће изграђено поред пута Долово-Ковин код Панчева и биће прикачене на електро мрежу.

Заменик градоначелника Душан Мрвош изјавио је да је Електропривреда Србије по закону дужна да енергију произведену обновљивим изворима прими у систем, али да проблем представљају подзаконски акти којима тренутно није дефинисана откупна цена те електричне енергије.

"Ради се на правилнику и стимулативним ценама, биће готово на лето, па нема разлога да не почнемо са изградњом ветропарка", рекао је Мрвош.

Најављено је да ће изградња ветрењача почети почетком наредне године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара