Еколошки трактори ускоро и у Србији

Новобеоградска Индустрија машина и трактора и Индустрија мотора Раковица, ускоро се спајају у производњи савремених трактора, најављује министар Динкић.

Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић најавио је скоро спајање новобеоградске Индустрије машина и трактора (ИМТ) и Индустрије мотора Раковица (ИМР), који би се усредсредили на производњу савремених трактора мање снаге, док би тракторе веће снаге производила нова заједничка фирма са Белорусима.

Динкић је навео да се у наредном периоду планира спајање ИМТ и ИМР на јединственој локацији у Раковици, а онда да се иде на модернизацију мотора, односно изградње еколошких уређаја према европским стандардима.

Према његовим речима, ИМТ и ИМР и сада извозе у Африку и Азију, али је за продају на тржишту Европске уније неопходно прећи на "стејџ 2" и "стејџ 3" моторе.

"Када је реч о стратешком партнеру, у току су преговори о пословно-техничкој сарадњи с белоруским МТЗ-ом. Дакле, није реч о приватизацији, већ заједничком улагању. Ми бисмо дали земљиште и хале, а Белоруси би донели машине и опрему, најпре за склапање, а касније и за производњу трактора веће снаге", рекао је Динкић током посете 76. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Нова компанија би, према мишљењу Динкића, била компатибилна с будућом заједничком ИМТ-ИМР фирмом, пошто би асортиман био другачији: први би производили веће, а други мање тракторе.

Мера владе да се дотира 2.000 евра по домаћем трактору би требало управо да поспеши положај домаћих произвођача трактора, укључујући и оне који праве мале виноградарске тракторе, али и да омогући сељацима да лакше дођу до нових возила.

До сада је на Сајму издато око 650 фактура, а уколико интересовање буде веће спремни смо да обезбедимо новац и изнад плана од 2.000 субвенционисаних трактора, обећао је Динкић.

Министра, који је био у пратњи генералног директора Новосадског сајма Горана Васића, о конкретним активностима и плановима упознали су директори ИМТ и ИМР Слободан Петровић и Зоран Радосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара