Криза јењава, али је крај далеко

Економски стручњаци све чешће изјављују да криза јењава и оцењују да су прогнозе о паду бруто националног производа за 10 одсто претеране. ММФ ће одобрити стендбај аранжман са Србијом у износу од три милијарде евра, потврдио гувернер Јелашић.

У светској, али и домаћој стручној јавности све су чешће изјаве које указују на то да финансијска криза јењава.

Министар економије Млађан Динкић тврди да је српска привреда у фебруару дотакла дно кризе, јер је у марту заустављен даљи пад извоза и индустријске производње и раст незапослености.

Међутим, економисти упозоравају да је пад успорен, али на нивоу далеко нижем од прошлогодишњег.

"Верујем да онај драматични почетак године неће бити настављен", рекао је Јуриј Бајец, економски саветник премијера Србије.

Економисти процењују да су претеране прогнозе о паду бруто домаћег производа за 10 одсто и да ће он највероватније бити између 4 и 5,5 одсто.

"Прогнозе могу да се померају из дана у дан. Ја сам калкулисао са пољопривредом плус два одсто. Сељаци кажу да је суша, показују испуцалу земљу. Ако не буде кише наредних дана, онда ни тих предвиђених плус два одсто неће постојати. У том случају цела прогноза БДП иде на доле", рекао је Стојан Стаменковић са Економског института.

Заустављен пад производње није последица владиних мера јер ће се њихови ефекти видети најраније у јулу.

Неколико месеци потребно је и да би се осетили ефекти заустављеног пада светске привреде последњих месеци.

Гувернер Народне банке Србије потврдио је да ће 15. маја Међународни монетарни фонд одобрити стендбај аранжман са Србијом у износу од три милијарде евра, и најавио да ће почетком следеће недеље Србија моћи да повуче првих 800 милиона евра из тог аранжмана.

"Тих 800 милион евра биће искоришћено за јачање девизних резерви Народне банке Србије", рекао је Јелашић и додао да ће у 2009. години Србија моћи да повуче укупно око 2,1 милијарду евра из аражмана са Фондом.

Гувернер је напоменуо да ће мисија ММФ-а доћи у Београд у другој половини августа, када ће проценити како се спроводе договорене мере из аранжмана и каква је макроекономска ситуација у земљи.

Од тога ће зависити да ли ћемо моћи да повучемо следећу траншу, после првих 800 милиона евра од ММФ-а, рекао је Јелашић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара