Лесковачки роштиљ заштићен жигом

Лесковачки мајстори роштиља два века производе месо на оригиналан начин а после вишедеценијске акције месо ће бити заштићено жигом. Произвођачи наслућују да ће многи месари наставити производњу меса са ознаком "лесковачки роштиљ" због чега ће, како кажу, инспектори бити на великом задатку.

После вишедеценијске акције, надалеко чувени лесковачки роштиљ коначно је заштићен жигом добијеним по Закону о жиговима који видно обележава тај прехрабемни производ.

Професор др Милутин Петровић са Технолошког факултета у Лесковцу истиче да је реч о веома важном кораку, али да тек предстоји велика битка, јер се већ сада наслућује да ће многи покушати да тај жиг фалсификују и лесковачко роштиљ месо производе у својим радионицама, али под лажним именом.

Лесковачко роштиљ месо ће, према његовим речима, бити препознатљиво по елипсоидном жигу, у коме је стилизована силуета снажног бика сименталске расе, од чијег меса се прави лесковачки роштиљ, месо за ћевапчиће и пљескавице.

На жигу ће бити стари српски тип слова. Лесковачко роштиљ месо биће препознатљиво и по јединственој амбалажи и начину паковања и по посебном упутству за чување меса до употребе, кажу у Удружењу произвођача роштиљског меса.

"Лесковачки мајстори роштиља два века су производили месо за ћевапчиће и пљескавице на традиционалан и оригиналан начин. У производњи лесковачког роштиљ меса остварили су пуну сарадњу са локалном самоуправом, а нарочито са ветеринарском и пољопривредном службом", рекао је професор Петровић.

И ма колико ова акција лесковачких произвођача била подстицајна, сумњичави верују да ће се мало ко ван лесковачког атара одрећи могућности да роштиљ направљен у властитој радионици представља као лесковачки.

Лесковчани стога сматрају да ће наредних месеци инспектори широм Србије бити на великом испиту, јер од њихове активности умногоме зависи истинска заштита најпознатијег производа из тог града, који би се у том паковању и дизајну могао наћи на светским трпезама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара