Изградњом Коридора 10 против кризе

Премијер Мирко Цветковић најавио да ће радови на Коридору 10 обезбедити нове послове и инвестиције. Председник и премијер Србије Борис Тадић и Мирко Цветковић и министри посетили градилиште моста код Бешке на Дунаву. Изградњом Коридора 10 Србија подиже потенцијал за улазак у ЕУ, изјавио Тадић.

Председник и премијер Србије Борис Тадић и Мирко Цветковић и министри отворили су радове на путном правцу Коридора 10 код Бешке на Дунаву, у близини Новог Сада.

Председник Србије Борис Тадић оценио је да је завршетак изградње Коридора 10 кључни привредни задатак за Србију, јер држава тиме подиже капацитете и завршава неку врсту европске обавезе.

"Србија тако подиже потенцијал за улазак у ЕУ, јер без Србије у ЕУ нема ни целовите Уније. Ми смо централна земља југоисточне Европе и када не градимо путеве и подижемо инфраструктуру губимо новац, кредибилитет и утицај у свету", рекао је Тадић.

Председник је најавио да ће у наредне три године бити повећана брзина на пругама у Србији и то до 110 километара на час на најтежим железничким деоницама и до 160 километара на час на лакшим деоницама.

"Не обећавамо брзе пруге, него реалистичне пројекте, а то значи лакши проток роба и прихватљив стандард на железници Србије за све европске земље", рекао је Тадић.

Према његовим речима, ако буде завршена путна и железничка инфраструктура, Србија ће бити потпуно другачија земља, са већим потенцијалом за развој и повезиваће не само регион, већ и Европу и Азију.

Ако се томе дода и железнички коридор, јасно је колико је тај пројекат суштински значајан за одбрану земље од светске економске кризе, навео је Тадић.

Упркос кризи двадесет километара аутопута

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да би за месец или два требало да буде завршено још двадесетак километара аутопута на јужном делу Коридора 10.

"Успели смо у време највеће кризе да остваримо тај план", рекао је Цветковић и додао да ће изградњом Коридора 10 бити обезбеђени нови послови, атрактивнији привредни амбијент, инвестиције, већа конкуренција и позитиван утицај на раст БДП.  

Премијер је на отварању почетка радова на деоници Коридора 10 код Новог Сада рекао да ће тиме бити испуњен план изградње 40 нових километара аутопута на том Коридору до краја године.

Цветковић је објаснио да ће то уједно значити и много припремних радова, ефикаснију експропријацију и интензивирање пројеката, а биће завршени и преговори са међународним финансијским институцијама. 

Према његовим речима, до краја године биће почета и изградња путева који треба да буду завршени у 2010. години.

Цветковић је рекао да није задовољан што и раније на годишњем нивоу није било грађено по 40 километара аутопута на Коридору 10 јер би у том случају до данас био у највећем делу завршен.

У делегацији Владе Србије су и потпредседници владе Ивица Дачић и Јован Кркобабић, министри за инфраструктуру Милутин Мркоњић, за економију Млађан Динкић, за НИП Верица Калановић, за образовање Жарко Обрадовић, за заштиту животне средине Оливер Дулић, председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић и диркетор "Србијагаса" Душан Бајатовић.

Извођач радова на мосту код Бешке је аустријска фирма "Алпина" са домаћим кооперантима.

Према проценама, за завршетак радова на путној инфраструктури на Коридору 10 потребно је 1,6 милијарди евра, а током радова биће обезбеђен посао за 200.000 људи.

Када буде завршен до краја године, како се планира, мост ће бити дугачак око 2.200 метара, а његова предрачунска вредност је три милијарде динара.

Нови мост ће бити паралелно изграђен, поред постојећег, код Бешке, а биће изграђен од пренапрегнутог бетона и имаће две коловозне траке укупне ширине 11 метара.

Председник и премијер и министри обићи ће данас и деонице на којима почињу радови на северном краку Коридора 10, Хоргош - Нови Сад.

Реч је о изградњи 20 километара леве стране аутопута, а радове, чија вредност је 1,53 милијарде динара ће изводити домаћа предузећа за путеве "Београд" и "Ужице", која су победила на тендеру.

Коридор 10 "разбија" економску кризу 

"Почетак изградње Коридора 10 изузетно је важан за све грађане Србије, а посебно за грађевинаре, јер без Коридора 10, који разбија економску кризу, нема развоја централног дела Србије, изјавио је министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић.

Мркоњић је рекао да ће две домаће грађевинске фирме, које данас почињу радове, потврдити да српски неимари имају снаге и потенцијала да учествују у изградњи Коридора 10.

Министар за инфраструктуру истакао је и да ће само на реализацији пројекта северног крака Коридора 10 кроз Војводину бити упошљено 100.000 људи.

"Да је улагање у инфраструктуру остало приоритет ове власти као и отварање нових радних места, закључио је јуче и Национлни савет за инфраструктуру", подсетио је Мркоњић.

План Савета је да ове године буде завршена комплетна документација, односно сви главни пројекти за аутопут кроз Србију, рекао је министар Мркоњић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара