Саобраћај приоритет Владе

Улагање у инфрастуктурне пројекте један од најпоузданијих начина за отварање нових радних места, рекао премијер Србије Мирко Цветковић. Повезивање са регионалним саобраћајним правцима претпоставка будућег економског развоја Србије. Скупштина Србије би следеће недеље требало да ратификује Споразум о отвореном небу, најавио Цветковић.

Премијер Мирко Цветковић рекао је да је повезивање са регионалним саобраћајним правцима претпоставка будућег економског развоја Србије. Због тога ће завршетак Коридора 10 и рад на другим значајним саобраћајним пројектима бити приоритет Владе у наредне четири године.

Цветковић је на конференцији "Реформа саобраћаног сектора и унапређење конкурентности земље" рекао да су реформе привреде Србије и повећање обима трговине у југоисточној Европи повећали тражњу за транспортним услугама, посебно у путном саобраћају.

Премијер је додао да су за развој Србије важни и други видови саобраћаја, попут ваздушног и водног.

"Земље у развоју годишње би требало да улажу у развој инфраструктуре између пет и седам одсто бруто домаћег производа, што значи да би Србија у ту област требало да улаже око три милијарде евра годишње", рекао је председник Владе.

Цветковић је рекао да криза угрожава финансирање изградње инфраструктуре јер смањује расположива средства и учешће приватног сектора у изградњи, али је додао да је баш у кризи значајно улагати у инфраструктуру. "То повећава запосленост, посебно у грађевинској и металској индустрији и сектору малих и средњих предузећа".

Председник Владе Србије је навео да је планирано да у наредне четири године буде изграђен друмски Коридор 10 кроз Србију и да је процењена вредност тог пројекта 1,65 милијарди евра, који ће бити обезбеђени међународним кредитима и сопственим средствима.

Цветковић је рекао да ће за железнички Коридор 10, у наредних 10 до 15 година, бити потребно више милијарди евра да би се постигла велика брзина возова, али да је за "најситније радове" потребно 300 милиона евра.

Повратак путне привреде на страна тржишта

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић рекао је да ће за изградњу двоколосечног саобраћаја на железничком Коридору 10 и постизање брзине возова од 160 километара на час бити потребно око осам година, а у првој фази ће у наредне четири године бити уложено
1,1 милијарда евра.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић је, говорећи на конференцији, изразио уверење да ће радови на Коридору 10 омогућити подизање домаће путне привреде на ноге и стварање услова за њен поновни повратак на страна тржишта.

Како је прецизирао, циљ Владе Србије је да у овој години заврши око 40 километара аутопута на деоници Ловосоје-Прешево, као и 20 километара на деоници северно од Новог Сада, а до краја мандата намерава да заврши читав друмски Коридор 10.

Мркоњић је, међутим, изразио незадовољство због тога што је у овом тренутку око 300 милиона евра, добијених за инфраструктурне пројекте, заробљено због незавршене експропријације или других проблема.

Конференцију "Реформа саобраћаног сектора и унапређење конкурентности земље" организовао је Центар за либерално демократске студије, а учествује велики број експерата из области саобраћаја, економисти и шеф београдске акнцеларије Светске банке Сајмон Греј.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара