Трећа рата кредита ММФ-а

Међународни монетарни фонд одобрио је трећу ревизију стенд бај аранжмана са Србијом, чиме је омогућено повлачење треће рате кредита од око 360 милиона евра.

Међународни монетарни фонд (ММФ) одобрио је данас трећу ревизију стенд бај аранжмана са Србијом, чиме је омогућено повлачење треће рате кредита од око 360 милиона евра.

Како се наводи у саопштењу ММФ-а, српске власти планирају да повуку половину рате, тако да ће укупан износ до сада искоришћених средстава из кредита од 2,9 милијарди евра за јачање девизних резерви, бити око 1,3 милијарде евра.

"Србија је наставила да остварује добре резултате према економском програму подржаном аранжманом са ММФ-ом", оценио је заменик директора ММФ-а Муриљо Португал након седнице Одбора Фонда на којој је одобрена трећа ревизија кредита.

Према његовој оцени, мере Владе Србије уведене због светске финансијске кризе помогле су да се умањи утицај кризе на српску економију, тако да је пад производње био ограничен, а пад домаће тражње је довео до значајног смањења трговинског дефицита.

"Наставак опоравка економије требало би да прате балансирани средњорочни раст бруто домаћег производа (БДП). Потребни су и јаче структурне и фискалне мере, пораст продуктивности, извоза и штедње", додао је Португал.

Заменик директора ММФ-а је навео да је циљ сратегије српских власти смањење вискоког структуралног фискалног дефицита кроз ограничавање раста пензија и плата у јавном сектору, уз повећање улагања у инфраструктуру.

Португал је рекао да су буџет и фискални резултати Србије у 2009. години остварени у складу са програмом ММФ-а, али да су углавном били засновани на једнократним мерама, које би требало заменити трајнијим изменама структуре потрошње.

Те измене, истакао је, требало би да буду планирана реформа пензијског система, структурне измена у систему образовања, здравства и администрације, уз одржавање нивоа социјалне заштите становништва.

Усвајање закона о фискалној одговорности требало би да помогне повећању дисциплине у трошењу буџетских средстава, навео је Португал.

Банкарски сектор високо ликвидан

Процена стања у финансијском сектору, рекао је, показала је да је банкарски сектор у Србији добро капитализован и високо ликвидан и да је успешно пребродио светску финансијску кризу, али да је неопходно наставити надзор у тој области.

Португал је оценио и да је договор у оквиру Бечког споразума о постепеном смањењу обавезе о одржавању нивоа кредита на српском тржишту са банкама оснивачима банака у Србији, одговарајући и у складу са смањењем спољних финансијских притисака.

"Србија би требало да спроведе структурне реформе, посебно кроз реформу и приватизацију јавних предузећа да би повећала економски раст", нагласио је Португал.

ММФ је 15. маја 2009. одобрио Србији кредитни стенд бај аранжман од 2,9 милијарди евра, а Србија је до сада за јачање девизних резерви повукла две рате кредита у износу од 1,12 милијарди евра.

Одбор директора ММФ-а је истовремено са трећом ревизијом аранжмана завршио и процену општег стања у економији Србије, а извештај о томе, како је наведено, биће објављен накнадно.

Према ранијим најавама, четврта ревизија кредитног аранжмана планирана је за мај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара