Стечај због блокираног рачуна

НБС објавила списак фирми које су у блокади дуже од три године и које одлазе аутоматски у стечај. Кошаркашки клуб Црвена звезда, Фудбалски клуб Обилић, фирма "Магнохром" Краљево, КУД "Иво Лола Рибар", само су нека имена на списку од скоро 11.000 правних лица која испуњавају услове за стечај.

Народна банка Србије објавила је списак 10.977 привредних субјеката чији су рачуни у блокади дуже од три године.

Делује апсурдно али међу њима је и Кошаркашки клуб Црвена звезда.

Ипак у стечајном поступку нису све наде изгубљене уколико повериоци опросте дуг или дужници исплате дуговања. То се односи и на Црвену звезду која дугује 211 милиона динара, од чега две трећине новца играчима и тренерима на основу тужби.

О судбини спортских клубова било је говора и на хитном састанку министарке спорта и омладине Снежане Самарџић Марковић и представника Спортског савеза Србије и Олимпијског комитета.

Министарка Самарџић Марковић рекла је да ће се сагледати сва могућа решења, наводећи као једно од могућих позитивних решења за излазак из "кризе дугова" и реорганизацију клубова.

Председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар је, после састанка са министарком, изјавио да свако правно лице функционише самостално и отуда сноси сва права и одговорности у вези са оним шта и како ради.

"Ако суд на бази предлога поверилаца донесе решење о отварању стечајног поступка, он тече по Закону о стечајном поступку. То значи - оформи се скупштина поверилаца која одлучује, следи план о реорганизацији", изјавио је Ранко Алексић, шеф принудне наплате НБС.

Алексић каже да и за Црвену звезду важи исто, да у неком периоду, три до пет година, или који повериоци одреде, дуг мора бити измирен.

Прекид ланца неликвидности у привреди

Повећан прилив предмета у Привредном суду дочекаће са 29 судија, који тренутно обрађују 244 стечаја. Трошкови стечаја су од 100.000 до милион динара.

У Привредном суду сагласни су да је било крајње време да се уведе ред у испуњавању обавеза, како се не би умножавали дугови унедоглед и како би се прекинуо ланац неликвидности у привреди.

"Ово ће смањити маневарски простор оним фирмама које се баве манипулацијама. У првом моменту ће у стечај ићи оне фирме које су у блокади три године, па затим несолвентне две и на крају годину дана", каже Златан Димитрић, в.д. председника Привредног суда.

Аутоматско покретање стечаја не примењује се на предузећа у реструктурирању нити на предузетнике.

Нови Закон о стечају, који је на снагу ступио 1. јануара ове године, а чије одредбе о аутоматском покретању стечаја ступају на снагу данас, предвиђа да сви субјекти који су у блокади дуже од три године, буду брисани из регистра Агенције за привредне регистре.

Према одредбама новог закона стечајни поступак мора да се заврши за 63 дана. Ако дотле не дође до међусобног намиривања дужничко-поверилачких односа сва затечена имовина не припада као до сада повериоцима него држави.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара