Реформама до инвестиција

Вршац, Лесковац и Ужице, општине које су највише учиниле на стварању услова за инвестирање. Представници Владе нагласили да ће наставити да спроводе неопходне реформе како би привукли што више инвестиција у Србију.

У конкуренцији 30 градова Вршац, Лесковац и Ужице су општине које су највише учиниле прошле године на стварању услова за инвестирање, оценио је жири УСАИД (Америчка асоцијација за међународни развој) и програма техничке помоћи "Мега".

У различитим категоријама, награде су добили и Бујановац, Ниш, Нови Сад и Смедерево. Сви они моћи ће да размене искуства са колегама на европским сајмовима и у америчкој држави Алабама.

На додели награда УСАИД такмичења "Инвестирајте у Србији", представници Владе нагласили су да ће наставити да спроводе неопходне реформе како би привукли што више инвестиција у Србију.

Министар економије Млађан Динкић навео је да је Србија политички стабила земља, што је први услов за привлачење страних инвестиција, али да није ефикасна држава и нема потребну инфраструктуру.

Говорећи о ефикасности државе, Динкић је рекао да од 230 препорука привреде које је влада усвојила у јануару са циљем да се укину бирократске процедуре и олакша пословање у Србији, у пракси су спроведене 23.

Због тога је Министарство економије донело одлуку да од следећег месеца извештава Владу ко је све усвојио препоруке које је привреда предложила за укидање процедура, рекао је Динкић.

Према његовим речима, пракса је показала да највише инвестиција долази у општине које су на Коридору 10, јер су оне добро повезане са Европом и светом.

"Мора равномерно да се изгради сва инфраструктура", поручио је Динкић и додао да ће због тога држава, део новца од продаје "Телекома", уложити у изградњу путне инфраструктуре у свим крајевима земље.

Ново инвестирање у Лесковац 

Министар је рекао да је Лесковац, који је заузео друго место у промоцији инвестиција у 2010. години, пример како треба да се понашају и друге општине у Србији.

Динкић је најавио да би немачка компанија за производњу чарапа "Фалке" требало да дође у Лесковац следећег месеца, уложи у фабрику и запосли око 600 људи.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић оценио је да су после доношења Закона о планирању и изградњи неке општине и градови почели брже да издају грађевинске дозволе, док неким локалним самоуправа треба дуго да издају дозволе јер не постоји воља и жеља да се уведе ред у урбанизам и грађевинарство.

"Свако ко има благовремено издату локацијску дозволу може започети градњу без обзира што није завршио све неопходне процедуре за добијање грађевинске дозволе", поручио је Дулић.

Министар за науку Божидар Ђелић најавио је да ће у јуну Министарство финансија припремити нацрт закона о јавној својини који ће омогућити општинама да располажу својом имовином.

"То ће локалним самоуправама омогућити да привуку више инвестиција", оценио је Ђелић.

Према његовим речима, наредне године ће Србији бити доступно свих пет компоненти европског буџета, па ће моћи да добија новац за пројекте који ће помоћи равномерни регионални развој.

Америчка амбасадорка у Београду Мери Ворлик истакла је да Србија, као што то назив УСАИД конференције гласи, може постати следећа инвестициона дестинација и да је то предуслов за спровођење реформи које ће помоћи онима који послују у Србији.

Ворлик је нагласила да локалне самоуправе и власт у Србији морају објаснити потенцијалним инвеститорима због чега је важно да улажу у Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара