Реакције на Владин антикризни пакет мера

Економска ситуација у земљи се погоршава, оцењује председник Економског савета ДСС Ненад Поповић. СРС: Порези и акцизе удар на најшире слојеве становништва. Владине мере непланске, изјавио лидер ЛДП Чедомир Јовановић. АСНС тражи од државе да наплати порез од тајкуна.

Председник Економског савета Демократске странке Србије Ненад Поповић критиковао је најновији владин пакет мере за превазилажење последица светске економске кризе, указујући да се економска ситуација у земљи погоршава.

Коментаришући изјаву потпредседника Владе Млађана Динкића да је Влада обезбедила додатних 40 милијарди динара за ликвидност привреде, Поповић је навео да Влада није обезбедила толико новца, већ само две милијарде динара (21 милион евра) за субвенционисање дела камата за кредите привреди.

Поповић је указао да су комерцијалне банке обезбедиле 40 милијарди динара за привреду, а не Влада и нагласио да Влада није обезбедила нижу каматну стопу за кредите са девизном клаузулом, која ће износити три одсто годишње, објаснивши да је смањење каматних стопа за те кредите резултат смањења еурибора (са 5,4 одсто, колико је износио у јуну 2008. године, на 1,7 одсто колико износи данас).

Што се тиче најављеног смањења каматних стопа за динарске кредите на 10,5 одсто годишње, Поповић сматра да смањење камата за те кредите није резултат владиних мера, већ смањења референтне каматне стопе Народне банке Србије (са 17,5 одсто, колико је износила у јануару 2009, на 14 одсто колико износи данас).

"Влада је до сада, у три циклуса 'маркетиншких' мера, за помоћ привреди издвојила мање од 100 милиона евра", рекао је Поповић и нагласио да је Албанија за помоћ привреди у условима кризе издвојила око 300 милиона евра, а Хрватска око две милијарде евра.

СРС: Порези и акцизе удар на најшире слојеве грађана

Српска радикална странка оценила је да ће виши порези и акцизе погодити најшире слојеве становништва, иако су представљени као порези на луксузну робу.

У саопштењу се истиче да је "скандалозна чињеница" да ће нове мере Владе Србије за сузбијање економске кризе највише погодити власнике старих половних аутомобила, који ће за регистрацију издвајати више новца него што би могли да добију уколико би кола продали.

Према оцени опозиционе СРС, веће акцизе на гориво представљају додатно завлачење руке у џепове свих грађана Србије, пошто ће изазвати нови талас поскупљења.

Јовановић: Нове мере владе непланске

Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оценио је да су најављене мере владе наставак неплански извођених мера, нови доказ њене конфузије и да би највећа помоћ привреди и друштву, у овом моменту, било смањивање броја министарстава на 12 ресора.

У саопштењу ЛДП наводи се да су нове мере наставак неплански извођених мера "које једне недеље униште неколико стотина предузећа, да би само неколико дана касније Влада наставила да збуњује јавност најавама десетина милијарди динара наводне помоћи привреди."

У мерама Владе нема ниједне мере која, тако краткорочна и привремена, може да да било какав резултат, додаје се усаопштењу и наводи и да би држава требало да се одрекне дела пореза и доприноса на зараде, да уведе систем наплате ПДВ-а по наплати и пресече општи круг неликвидности "у којем је држава највећи дужник привреди и највећи генератор даљег пропадања економије."

АСНС тражи од државе да наплати порез од тајкуна

Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) позвала је државу да исплати своје обавезе привреди и да од тајкуна наплати порезе и доприносе које дугују, да смањи намете и донесе системске мере за одрживи развој.

АСНС тражи од државе, "која је највећи дужник", да исплати своје обавезе, као прву меру за подршку привреди, да од тајкуна наплати порез и доприносе које дугују, а не да их штити, да смањи намете и донесе системске мере за одрживи развој привреде", наводи се у саопштењу.

Та синдикална организација оцењује да су "нове мере Владе кратког даха и представљају сламку спаса српске привреде" и предлаже Влади да се Фонд за развој трансформише у Државну инвестициону банку, уместо што је под патронатом Министарства економије и регионалног развоја.

"Влада Србије мора да предузме конкретне мере за дугорочно решавање проблема, те због тога инсистирамо на елиминисању црног тржишта, максималној рационализацији трошкова функционисања државе, ослобађању привреде, отварању нових радних места и помагању индустријској производњи како би се стекао реалан доходак из којег се могу обавити одређена захватања", наведено је у саопштењу АСНС.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара