Велико интересовање за кредите

Динарски кредити које дотира држава, првог дана пријема захтева изазвали велико интересовање грађана. За сада, захтеве примају Комерцијална банка и банка "Интеза", док ће остале банке почети следеће недеље.

Кредите, уз дотацију из буџета, почеле су да одобравају Комерцијална банка и банка "Интеза", док у осталим банкама кажу да ће са пријемом захтева почети следеће недеље. Усвајањем програма за подстицање динарских кредита, Влада је обуставила ранији програм девизних кредита за куповину домаћих производа.

Само у експозитурама Комерцијалне банке, захтев за динарски кредит, до 15 часова првог дана, подигло је више од хиљаду и по грађана, већином за готовинске позајмице.

Процедура за одобравање кредита уз државну субвенцију слична је као и за остале кредите. За куповину робе домаћих произвођача камата је 7,5 процената. Потребна је профактура за купљену робу, а новац се уплаћује на рачун продавца.

Висина кредита зависи од кредитне способности клијента. У готовини можете позајмити највише 300 хиљада динара по домаћинству, уз 7,5 до 8,95 одсто камате.

"Код готовинских кредита уобичајена је документација, с тим да је битно да висина зараде не  буде већа од 80 хиљада динара. Постоји сет докумената о члановима домаћинства и висини прихода до 160 хиљада динара", објаснила је Љиљана Милошевић из Комерцијалне банке.

Захтеве за динарске кредите, за сада, примају само две банке.

"Услови су једнаки за све и клијенти других банака могу да траже под истим условима", каже Дејан Тешић из банке "Интеза".

Стручњаци кажу да је прошла година показала да грађани опрезно улазе у нове дугове, па ће, кажу, и сада три пута размислити пре него што се задуже.

"Код задуживања постоје три правила: кредит кошта, мора да се врати и неко ће на њему сигурно зарадити. Никада не бих препоручила задуживање осим кад је неопходно", рекла је Радојка Николић из магазина "Бизнис".

Динарски кредити јесу повољнији од постојећих на тржишту, али је погрешно ако их узимате само из тог разлога. Јер, кажу стручњаци, сигурно вас воде у личну дужничку кризу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара