Сарадња привредника Загреба и Београда

На скупу представника привредних комора Загреба и Београда у Загребу договорено проширење сарадње и разматране могућности заједничких наступа на трећим тржиштима.

Представници привредних комора Загреба и Београда договорили су у Загребу даље кораке ка проширењу међусобне сарадње и разматрали могућности заједничких наступа на трећим тржиштима.

У центру пажње пословне конференције привредника два земље били су трговина, грађевинарство, туризам, размена и заштита околине.

Секретар Удружења угоститеља и туризма Привредне коморе Београд Светозар Крстић рекао је да је циљ данашњег скупа наставак сарадње и јачање робне размене две земље.

Крстић је рекао да очекује потписивање конкретних уговора, и много чвршћу сарадњу на плану туризма, нарочито континенталног, већ ове године нагласивши да очекује да ће Хрватска, која је у процесима приближавања европским интеграцијама одмакла даље, својим искуствима помоћи српским привредницима у том процесу.

Председник Хрватске господарске коморе - Коморе Загреб, Златан Фрелих, говорио је о могућности заједничког коришћења предприступних фондова ЕУ.

Фрелих је навео да би требало ојачати сарадњу унутар Удружења комора у сливу реке Саве, а посебно на пројектима везаним за заштиту околине, промета и грађевинарства.

Робна размена Хрватске и Србије у 2008. године износила је 1,2 милијарде америчких долара, што је највећи обим трговине између две земље и готово десет пута већи износ него у 2000. години, подсетио је Фрелих, и додао да су од 2000. до 2008. хрватски привредници инвестирали у Србију око 486 милиона евра.

По Фрелиховим речима, постоје добре шансе да се такве инвестиције повећају на обе стране.

Хрватска обртничка комора најавила је да група од двадесетак чланова те Коморе путује на 76. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, који се одржава од 9. до 16. маја и на 53. Међународни сајам Техника и техничка достигнућа у Београду од 11. до 15. маја, на којем ће представити своје производе и услуге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво