Влада о допунским мерама против кризе

Резервни пакет мера, који ће Влада Србије данас разматрати, требало би да појефтини кредите за ликвидност привреде. За два месеца кредите тражило више од 5.000 привредника, а банке одобриле 3.276 позајмица. Максималан износ кредита биће повећан на четири милиона евра.

Влада Србије разматраће допунски пакет мера у оквиру плана за превазилажење последица екомске кризе, који ће бити усмерен на давање подстицаја привреди, кроз повољне кредите и подршку оживљавања позитивних мера које већ постоје.

 

Допунски пакет мера долази два месеца пошто су почели да се одобравају први субвенционисани кредити за ликвидност.

Субвенционисане позајмице изазвале су највеће интересовање, јер је горући проблем српске привреде неликвидност, односно несташица новца.

Више од пет хиљада привредника конкурисало је за кредите за ликвидност.

Позајмице, чији је максималан износ два милиона евра по компанији, добило је 3.276 предузећа, а мораће да их врате за годину дана.

Нинко Тешић, директор "Импол Севала" каже да је та фирма од кредита који је узела преко Комерцијалне банке купила сировине за извоз.Поједини привредници жале се да нису ни конкурисали јер, како кажу, нестабилност курса може да доведе у питање повољност кредита, други су, пак, одбијени, јер је банка проценила да неће моћи да врате кредит.

Процена банке 

Банкари објашњавају да је њихов посао да процене кредитну способност сваког клијента јер је важно да се тај дуг и врати.

"Било је доста кометара на ту тему, али банке су задужене за то да одређују правила игре, клијенти треба да им се прилагоде, али њихова главна корист је што ће добити још повољније кредите," рекла је Драгиња Ђурић, председница Извршног одбора банке "Интеза" .

У Влади кажу да мере предвиђају да банке утврде ко може, а ко не може да врати кредит, али да се већ види да су одобрени кредити поправили крвну слику привреде и спречили отказе, јер онај ко узме кредит не сме да отпушта раднике.

Државни секретар Министарства економије Небојша Ћирић рекао је да је ребалансом буџета повећан износ кредита, и најавио да ће се уводити и друге повољности.

Владин резервни пакет мера који ће, како се очекује, бити усвојен данас, требало би да појефтини кредите.

Камата је сада 5,5 одсто, при чему је основа за обрачун пре неколико месеци био еурибор од 3 одсто. 

У међувремену ЕУРИБОР је пао за 1,75 и очекује се да за толико појефтине и кредити. Такође, извесно је да ће максималан износ кредита са два бити повећан на четири милиона евра по компанији.

Седници Владе претходиће седница Социјално-економског савета, којој ће присуствовати и представници Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност".

Допунски пакет мера Владе ће на седници Социјално-економског савета представити министри економије и за рад и социјалну политику, Млађан Динкић и Расим Љајић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво