Нова правила пословања банака

Усвојен сет нових правила чији је циљ превазилажење кризе у банкарском систему. Банкама забрањено да дају кредите клијентима или групи клијената веће од 25 одсто сопствених средстава, да би се смањио ризик од ланчаних банкротстава.

Посланици Европског парламента одобрили су у Стразбуру сет нових правила, чији је циљ да се лакше спрече нове кризе у банкарском сектору.

Одобравајући компромис који је претходно постигнут са државама чланицама, посланици су одлучили да забране банкама да дају кредите клијентима или групи клијената веће од 25 одсто сопствених средстава.

Циљ те одлуке јесте да се смањи ризик од ланчаних банкротстава.

Та сума може да буде прекорачена само у случају када банке позамљују средства једна другој, али и тада до максимално 150 милиона евра.

Поред тога, од банака ће бити тражено да задрже пет одсто када дају гаранције типа хипотекарних, како би биле приморане да оне саме задрже један део ризика који послом преузимају.

Амандмани који су предлагали да "праг" буде 10, 15 и 20 одсто, одбијени су. Посебно је Велика Британија била против предлога о високим стопама за гаранције.

Компромис који је постигнут са 27 држава чланица Европске уније и данас одобрен, обавезује Европску комисију да до 31. децембра поднесе предлог о повећању стопе.

Посланици ЕП данас су усвојили и одлуку о оснивању групе за надзор, коју ће чинити представници националних власти чланица, како би се олакшала њихова међусобна сарадња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво