Саркози за европску берзу гаса

Председник Француске Никола Саркози предложио оснивање европске берзе природног гаса. Европа може да заузме јаку позицију у преговорима са испоручиоцима тог енергента. Русију треба посматрати као партнера, а не противника ЕУ, оценио Саркози.

Председник Француске Никола Саркози предложио је оснивање европске берзе природног гаса, као јединственог центра за његову куповину.

Председник Француске оценио је да би то Европи омогућило да заузме неопходну, јаку позицију у преговорима са испоручиоцима тог енергента.

Саркози је, у говору посвећеном предстојећим изборима чланова Европског парламента, истакао и значај разраде јединствене политике ЕУ и Европе у области енергетике, "политике која неће бити заснована само на принципима конкуренције".

"Оснивање берзе треба да постане основа за "озбиљну енергетску стратегију" ЕУ, оценио је Саркози.

Конкретније појединости о предлогу, француски председник није изнео.

Низ политичких посматрача у Француској, међутим, оцењује да је оснивање јединственог центра за куповину гаса у супротности са курсом који спроводи ЕУ на плану либерализације енергетског сектора и јачања конкуренције унутар њега.

Страхује се и да би оснивање јединственог центра за куповину гаса у суштини омогућило руководству ЕУ да "диктира" цене, сводећи на минимум могућност конкуренције између енергетских корпорација.

Стручњак за енергетику у француском "Националном центру за научна истраживања" Кетрин Локатели сматра, да идеја није нова и да се периодично износи, али ју је тешко реализовати бог противљења како испоручилаца гаса, низа европских земаља и гасних компанија.

Русија партнер, а не противник ЕУ 

Саркози је истовремено позвао да се Русија, која је главни испоручилац гаса у Европу, посматра "не као противник ЕУ, већ као партнер".

Због конфликта између Русије и Украјине у јануару су привремено биле прекинуте испоруке руског гаса у Европу, након чега су у ЕУ преговарали о стварању нове стратегије за енергетску сигурност.

ЕУ и Украјина су у марту потписале Бриселску декларацију о модернизацији украјинског система за транспорт гаса, која не предвиђа учешће Русије у том процесу.

У априлу је ЕУ одобрила план либерализације енергетског тржишта, којим се ограничавају права компанија које се баве производњом енергената да буду власници дистрибутивних мрежа у чланицама тог блока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво