Еколошки такси на улицама Токија

Модификована верзија "Мицубишијевог" модела уместо горива користи батерије и без пуњења може да пређе 160 километара. Оваквих таксија у Токију све више, а у будћности и цена транспорта оваквим возилом може бити нижа.

Струју коју уштедимо могли бисмо да искористимо као гориво у аутомобилима будућности, као што то раде Јапанци. У Токију је све више еколошких такси-возила.

Еколошки такси је модификована верзија "Мицубишијевог" минијатурног модела. За сада улицама Токија саобраћају два таква возила. Уместо стандардног горива користе батерије, без пуњења могу да пређу 160 километара.

Директор произвођача возила, компаније "Хиномару лимузине", појаву необичних таксија види као шансу да и други градови следе пример јапанског главног града.

"Ако такси удружења у великим градовима попут Токија буду прешла на електрична возила, мислим да ће се број таквих аутомобила, на пример у Лондону, Њујорку или Лос Анђелесу, такође повећати", изјавио је Казухиро Томита, директор компаније "Хиномару лимузине".

Велики број такси возила у Јапану већ користи мешавину бензина и гаса, горива које више штити животну средину.

"Пошто је коришћење струје јефтиније од мешавине бензина и гаса, надамо се да ће у будућности наше муштерије плаћати нижу цену", додао је Томита.

Премијер Јукио Хатојама обећао је да ће Јапан смањити емисију угљен-диоксида за 25 процената до 2020. године. Компаније попут "Хиномару лимузине" искористиле су то као подстицај да пређу на електрична возила, промовишу еколошки имиџ и смање проценат емисије штетних гасова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара