Држава преузима дугове ЈАТ-а

Економисти подржавају намеру државе да преузме дугове ЈАТ ервејза како би национална авиокомпанија постала атрктивнија за стране инвеститоре. Као један од могућих купаца помиње се и Туркиш ерлајнз.

Влада Србије разматра да преузме дугове ЈАТ ервејза и трошкове у вези са смањивањем броја запослених, како би национална авиокомпанија била атрактивнија за стране инвеститоре. И стручњаци се слажу да ће ЈАТ бити привлачнији странцима, ако држава преузме дугове. Као један од могућих купаца помиње се и Туркиш ерлајнз.

План за ЈАТ који разматра Влада сличан је моделу који је примењен при продаји грчке авиокомпаније. Тај модел предвиђа формирање нове компаније, која би преузела активности постојеће фирме, а Влада дугове и трошкове отпуштања запослених.

Премијер Мирко Цветковић је навео да је ЈАТ у таквом стању да, "не само да вам нико неће дати ни пени, него ви морате неком да платите да би уложио у њега".

"А ако већ плаћамо, што ћемо вероватно морати да урадимо, зашто да онда не почнемо од почетка и тако се решимо наслеђених проблема и када је реч о кредиторима и о вишку радне снаге", рекао је Цветковић.

Највећи кредитор ЈАТ-а управо је држава, која сад тражи партнера који би преузео 51 одсто компаније.

Влада би у априлу требало да објави тендер за продају. Стручњаци оцењују да је штета што то није раније учињено, јер су губици из године у годину све већи.

Консултант за страна улагања Милан Ковачевић сматра да ЈАТ са својим губицима и превише запослених нема шансе да опстане.

"Једини начин да се нађе партнер и да се нешто уради са ЈАТ-ом, јесте да држава преузме његове дугове, али та цена ће бити врло висока и било би добро да сазнамо колика је укупна цена", рекао је Ковачевић.

Дугови ЈАТ-а, који запошљава око 1.200 људи, су нешто виши од 25 милиона евра. Планира се и кредит од педесет један и по милион евра, за реструктурирање фирме и обнову застареле флоте.

Национална авиокомпанија има и уговор са Ербасом о куповини осам авиона за 580 милиона долара, а до сада је уплаћен само депозит од 23,5 милиона долара. Имовину чини 15 авиона, старијих од 20 година.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара