Попусти за легализацију

Београдска власт даје 50 одсто попуста за куће до 300 квадрата. Њихови власници легализацију могу платити на 60 месечних рата. Ужице, Ниш, Краљево, Лозница и Шабац дају другачије попусте. Грађани који плаћају легализацију куће, немају тај трошак за помоћне објекте.

У Србији је предато око седамсто хиљада захтева за легализацију. Министарство за заштиту животне средине и просторно планирање тражи од локалних власти да не подижу цене. Неуспех претходних легализација надлежни правдају нерешеним имовинским односима, недостатком урбанистичких планова, али и великом корупцијом у администрацији.

У београдском насељу Кумодраж, житељи Улице ружа куповали су земљу од староседелаца. Пре десетак година, ар су плаћали 3.500 евра, јер се, кажу, тада говорило да је то земљиште предвиђено за градњу породичних кућа. Тако је и Бранимир Вучковић 2006. године урадио пројекат куће и у општини затражио одобрење за градњу.

"Тада нам је одговорено да на том потезу или пределу није извршена детаљна регулација урбанистичког плана и да то не можемо да радимо. Дошли у ситуацију, с обзиром да је плац већ био купљен као право коришћења од првог власника, да се упустимо у једну нелегалну радњу као што је зидање породичне куће", каже Вучковић.

Бранимир Вучковић каже да је цена од 19 хиљада евра за кућу од 280 квадрата у 5. градској зони је превисока, јер су комшије и он сами финансирали увођење воде и струје, као и асфалтирање улице, а о канализацији још маштају.

Београдска власт даје 50 одсто попуста за куће до 300 квадрата. Њихови власници легализацију могу платити на 60 месечних рата. За уплату целог износа имају и додатни попуст, тако да плаћају само четвртину пуне цене легализације.

Поједини градови, попут Ужица, Ниша, Краљева, Лознице и Шапца, дају другачије попусте. Тако грађани који плаћају легализацију куће, немају тај трошак за помоћне објекте.

"Грађани су информисани делимично како да остваре попуст и када да добију конкретне информације како до попуста доћи. Неки ако не могу да испуне те услове одустану од легализације", рекао је Александар Тадић из шабачког "Пројекта".

Поред цене, грађани имају проблем и да прикупе документацију о праву својине.

Копију плана и лист непокретности власници дивљих квдарата добијају у Геодетском заводу.

"Ако нема то он мора да пронађе овлашћеног геодету да сними објекат и предаје тај докуменат. Ми обрадимо и он добија копију плана", каже Радивоје Јелић из Геодетског завода.

Следећих неколико месеци, службе за легализацију широм Србије треба да обраде податке за око 900 хиљада објеката. Ипак, процедура за легализацију је сада, кажу, једноставнија.

"Конкретно признаће се сви уговори који су закључени до 13. маја 2003. године и који су оверени у суду, оставинска решења, пресуде или било какви правни основ који је донео суд", изјавио је Далибор Бишевац, заменик секретара за легализацију у Београду.

Ако сте само поднели захтев, али не и документацију, за то ћете имати 60 дана, од дана када добијете обавештење из општине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара