Договор из Брисела опоравио евро

У Грчкој се лакше дише јер је ЕУ обећала да ће јој прискочити у помоћ ако не успе сама да се снађе. Аналитичари сматрају да је потребна три пута већа сума од двадесет две милијарде евра. Бриселски договор поправио однос евра према другим светским валутама.

Европска унија помоћи ће Грчкој да се извуче из дугова, ако буде морала. Направљен је план за спасавање који ће бити искоришћен само ако влада у Атини не успе сама да обезбеди новац.

У Бриселу су, баш на годишњицу оснивања, земље чланице показале солидарност. Додуше, по немачким условима, усвојен је предлог канцеларке Ангеле Меркел да се у спасавање укључи Међународни монетарни фонд, први пут од како постоји евро.

"Надамо се да ћемо уверити грчке повериоце да еврозона никада неће окренути леђа Грчкој. Еврозона жели да то што се догађа у Грчкој буде изузетак и да се предузму све неопходне мере да се то више никада не понови", рекао је председник Савета Европске уније Херман ван Ромпеј.

Реч је о двадесет две милијарде евра, од којих би трећину дао ММФ. Аналитичари, међутим, кажу да би Грчкој била потребна три пута већа сума и бар пет година да мањак у буџету спусти на прописаних три одсто бруто домаћег производа.

Влади у Атини у априлу и мају на наплату стиже 20 милијарди евра. Бриселски договор поправио је однос евра према другим светским валутама.

"Не очекујемо да евро још слаби према долару и фунти. Нема разлога, јер ако погледате амерички и британски мањак у буџету и јавни дуг, јасно је да тамо није много боље него у појединим земљама које користе евро", каже аналитичар Беноа де Броас.

Грчка би, ако употреби помоћ ММФ-а, била четврта чланица Европске уније којој помаже та међународна финансијска институција. Међутим, Мађарска, Летонија и Румунија нису чланице еврозоне. Те земље морају значајно да смање јавну потрошњу, али и вредност домаће валуте, што не може да се примени у грчком случају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара