Договорена помоћ Грчкој

Земље Еврозоне договориле су се у Бриселу о пакету помоћи за Грчку како би та земља изашла из дужничке кризе. План укључује учешће земаља еврозоне и у мањој мери Међународног монетарног фонда.

Државе чланице еврозоне постигле су договор о пакету помоћи за Грчку, изјавио је портпарол грчке владе Јоргос Петалотис.

"План у потпуности испуњава наше захтеве. Слажемо се с њим", изјавио је Петалотис у Бриселу, где се одржава самит Европске уније.

Најавио је да ће тај "веома добар план", који је оценио као "поруку стабилности, која ће имати позитиван утицај на грчку привреду", бити ускоро и званично представљен, пренеле су агенције.

Упитан да ли су све земље еврозоне спремне да потпишу догово, одговорио је: "Да, сложиле су се".

Петалотис је саопштио да су се француски председник Никола Саркози, немачка канцеларка Ангела Меркел, председник Европске централне банке Жан-Клод Трише, грчки премијер Јоргос Папандреу и председник ЕУ Херман ван Ромпеј управо састали да разраде детаље.

Према речима грчког портпарола , план "укључује учешће земаља еврозоне и, у мањој мери, Међународног монетарног фонда".

Договор Саркозија и Меркелове

Уочи састанка у Бриселу, француски председник Никола Саркози и немачка канцеларка Ангела Меркел постигли су  споразум о финансијској помоћи Грчкој, који ће бити поднет председнику Европског савета Херману ван Ромпеју.

Према француско-немачком споразуму, предвиђа се европски оквир за помоћ Грчкој да превазиђе своју дужничку кризу, који укључује координиране билатералне зајмове од земаља чланица који ће бити допуњени "зајмовима Међународног монетарног фонда".

Састанак у четири ока Саркозија и Меркел, одржан пре окупљања шефова или влада ЕУ, био је "продуктиван", наводи се у саопштењу француског председништва.

Споразум, на страни и по текста детаљно описује услове под којима земље чланице еврозоне могу да "интервенишу".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се