Оставка не ремети стабилност

После оставке коју је поднео гувернер Радован Јелашић, Савет НБС у року од 60 дана мора да покрене поступак пред скупштинским Одбором за финансије. Ко ће бити нови гувернер, зависи од страначког договора. Неће бити угрожена економска стабилност, поручују и премијер и гувернер у оставци.

Ко ће бити нови гувернер Народне банке Србије, зависи од страначког договора, а када ће се то догодити, за сада је тешко прогнозирати.

Према закону о Народној банци, после оставке коју је јуче поднео гувернер Радован Јелашић, савет Народне банке дужан је да у року од 60 дана констатује оставку и покрене процедуру код скупштинског Одбора за финансије, да би он проследио скупштини предлог за разрешењу. Тада би могао да буде именован и нови гувернер.

Владајућа коалиција тренутно нема одговор на питање ко би могао да буде Јелашићев наследник.

"Не зна се ко ће бити кандидат. То ће бити озбиљна прича, биће озбиљних разговора и надам ће се ћемо то урадити у кратком року", рекао је премијер Мирко Цветковић.

Будући да је у моменту формирања садашње владе, Јелашић већ био на месту гувернера, нејасно је да ли је, приликом склапања коалиционог споразума, прецизирано која странка треба да предложи кандидата за то место. У Г17 плус, која је кандидовала Јелашића, не дају прецизан одговор на то питање.

"То место треба да буде резултат консензуса, не само у оквиру владајуће коалиције већ и шире. Подсетићу вас шта је рекао сам гувер Јелашић - без обзира ко вас је предложио, заборавите и радите свој посао као што је он радио све ове године стручно и професионално", навела је шеф посланичке групе Г17 плус Сузана Грубјешић.

Као кандидати за новог гувенера, у медијима се помињу председници управних одбора "Сосијете женерал банка" и "Хипо алпе адриа банке" Горан Питић и Владимир Чупић, који каже да га о томе нико није званично обавестио.

"Шта ће бити са том институцијом и местом видеће се у наредном периоду, али моја позиција биће ван медија. То ће радити неко други. Молим вас да о том питању не разговарамо", рекао је Питић.

Курс остаје у "сигурним водама" 

Да због оставке гувернера неће бити угрожена економска стабилност, поручују и премијер и гувернер у оставци.

"Србија има макроекономски програм базиран на буџету и договору са Међународним монетарним фондом, који ће, крајем маја доћи да провери да ли смо на правом путу", истакао је гувернер у оставци.

Јелашић је навео да је тражња за девизама јуче била појачана, али да се данас ситуација смирила и истакао да је убеђен да ће курс и надаље "остати у сигурним водама".

"То може да се одрази на ишчекивање, да страни инвеститори чекају да виде да ли ће доћи до промена и у ком правцу и да тек онда доносу одлуке. То одуговлалчење свакако је лоше за привредну активност", рекао је економиста Павле Петровић.

Ерик Берглоф, главни економиста ЕБРД-а каже да оставка гувернера не би требало да буде лош сигнал за стране инвеститоре.

"Ми не посматрамо ту функцију на личном нивоу. Јелашић је добро и одговорно радио, али сигуран сам да ће бити пронађена добра замена", навео је Берглоф.

Законом о Народној банци Србије, предвиђено је да Савет Народне банке мора у року од 60 дана по подношењу остваке гувернера, да покрене поступак пред скупштинским одбором за финансије.

Како је рекао председник Савета НБС Дејан Шошкић, и одбор има рок од 60 дана да Скупштини предложи разрешење старог и именовање новог гувернера. Кандидате за то место одбору предлажу посланичке групе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се