Приоритет бољи стандард грађана

Нећемо чекати да инвеститори куцају на наша врата, већ ћемо им сами понудити најбоље услове у региону, изјавио премијер Мирко Цветковић. Повећање запослености и стандарда приоритет у 2010. Влада продаје 40 одсто "Телекома".

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да ће основни приоритет Владе у овој години бити повећање запослености и животног стандарда грађана.

 

Цветковић је, на осмом округлом столу са Владом Србије под називом "Нове смернице за економски раст", у организацији "Економист конференсиз", најавио низ стимулативних мера за заустављање раста незапослености и повећање привредних активности.

Премијер је рекао да се неће чекати да стратешки инвеститори "закуцају" на врата и да ће се Влада ангажовати на њиховом тражењу у Европи и свету и истакао да ће бити обезбеђена средства за реализацију извозних послова предузећа и јачање институционалних капацитета за освајање нових тржишта.

"Радиће се на идентификацији сектора који имају извозни потенцијал, а биће стављен и акценат на мала и средња предузећа која, иако су рањива у рецесији, имају потенцијала", рекао је Цветковић најављујући фискалне стимулансе који ће подстаћи раст домаће тражње и инвестиције у инфраструктуру.

"После године која је била превасходно усмерена на ублажавања ефеката кризе, пред нама је година опоравка, коју ће обележити ново позиционирање на регионалном инвестицином тржишту, при чему ће инвестицини колач бити много мањи, него пре кризе", рекао је Цветковић.

Цветковић је, на конференцији лондонског "Економист" магазина, нагласио да је уверен да је ризик улагања у Србију мањи од података које објављују рејтинг агенције.

Премијер је рекао да ће се радити и на подстицању ефикасности јавних предузећа као и њихових улагања и да ће за то бити дате државне гаранције.

Цветковић је посебно указао на улагања у сектор енергетике, истакавши да ће од 1,6 милијарди евра, предвиђених за те намене, само за ЕПС и "Србијашуме" бити опредељено 700 милиона евра, што износи пет одсто БДП-а.

Најављујући и посебне стимулативне мере у високоградњи, премијер је истакао да је фискални стимуланс "тежак" 20 милиона евра, што треба да покрене станоградњу у вредности од 300 милиона евра.

Цветковић је додао да треба очекивати реформе у правосуђу, пензијско-инвалидском осигурању и просвети.

Према Цветковићевим речима, паралелно са економском политиком спроводиће се план социјалне сигурности грађана, уз усвајање системских закона о социјалној заштити и бољу идентификацију угрожених категорија становништва.

"Све мере ће бити избалансиране и неће утицати на макроекономску стабилност", закључио је Цветковић.

Више заинтересованих за продају "Телекома"

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да је Влада, при одлучивању о продаји "Телекома Србије", разматрала који би проценат требало продати тако да привуче више од једне заинтересоване стране и због тога је одлучила да прода 40 одсто акција.

"Желели смо да видимо који би проценат био занимљив за све и дао могућност држави да задржи значајан удео и има важну улогу у одлучивању," рекао је Цветковић на осмом округлом столу са Владом Србије.

Цветковић је оценио да ће купац 40 одсто акција "Телекома" постати најважнији власник, јер ће акције компаније које ће бити подељене грађанима бити расположиве за даље трговање, тако да ће власник 40 одсто акција моћи да докупи још акција тако да стекне већинско власништво.

Премијер је нагласио да се припрема техника продаје "Телекома" и да ће бити слична као у случају "Мобтела", оцењујући да ће 40 одсто акција бити атрактивно за било коју заинтересовану страну.

Цветковић је напоменуо да ће од новца од продаје "Телекома" бити направљен специјални фонд, чиме ће се спречити да тај новац оде у текућу потрошњу уместо у инвестиције.

Премијер је навео да ће део новца из тог фонда бити искоришћен за изградњу путева, за које нису обезбеђена средства међународних финансијских институција, као што су пут Београд-Чачак, Чачак-Појате- Крушевац, Параћин-Вршка Чука, Ниш-Прокупље и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се