Сајам привредних возила

У Београду отворен Међународни сајам привредних возила на којем учествује 350 излагача из 20 земаља. У овој години нових 200 километара аутопутева, у које ће бити уложено 650 милиона евра, најавио министар Милутин Мркоњић.

Министар инфраструктуре Милутин Мркоњић најавио је, отварајући Међународни сајам привредних возила у Београду, да ће у току ове године бити изграђено нових 200 километара аутопутева, у које ће бити уложено 650 милиона евра.

Мркоњић је изразио уверење да је то добра вест за произвођаче и продавце камиона, јер ће грађевинарима бити потребна нова возила са којима ће посао брже обављати.

Министар Мркоњић је честитао Београдском сајму што је подржао одржавање овог сајма у тренутку када су многе земље отказале сличне манофестације.

Мркоњић је обишао излагаче који су се захвалили Министарству инфраструктуре на подршци за наступ на сајму, а посебно се задржао на штандовима домаћих произвођача "Застава камиона" и ФАП-а.

Представници "Застава камиона" су предложили да влада у виду субвенција помогне и путарима који ће набављати домаће камионе и напоменули да је укупна тражња на тржишту сада за 1.400 возила.

Министар је одговорио да је циљ Владе да ангажује наша предузећа и да ће она имати предност при добијању послова, а да ће истовремено остати и неограничен приступ иностраним компанијама, ако буду имале интереса.

Мркоњић је са посебном пажњом разгледао нови производ "Застава камиона" - минибус на компримовани природни гас.

Затим је разгледао експонате на ФАП-овом штанду, који имају моторе "еуро5". Представници те фирме сматрају да би банке, у оквиру владиног преограма, требало да пруже већу подршку и путарима.

Мркоњић је предлог подржао и најавио да ће бити купљене 50 кипера тог предузећа за изградњу северног крака аутопута.

Министар за инфраструктуру је, на "Мерцедесовом" штанду, присуствовао и првој куповини 10 камиона на сајму, а купац је предузеће "МБ транс".

Отварању сајма присуствовао је и председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин, који је констатовао да одржавање оваквог сајма, са 350 излагача из 20 земаља, у време кризе, указује на виталност те привредне гране и добронамерност Београдског сајма и Министарства инфрастурктуре.

Бугарин је рекао да охрабрује раст индустријске производње у јануару и фебруару, јер све што се произведе мораће и да се превезе, па ће потреба за возилима расти. Председник ПКС је навео да је друмски превоз у укупном превозу заступљен са 74 одсто и да је од 90-их година до сада имао раст од 42 одсто, што показује да та привредна грана у Србији има добре перспективе.

Милош Бугарин је подсетио да су цене горива сада највећи проблем за ту привредну грану, јер су веће него у окружењу и оценио да се мора пронаћи друга формула за израчунавање цене.

Сајам ће бити отворен до 27. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се